Hele bijzondere kwartfinale voor bondscoach Nederlandse handbalsters: 'Toen juichte ik nog voor Frankrijk'
i

Pim Ras Fotogtrtafie

Hele bijzondere kwartfinale voor bondscoach Nederlandse handbalsters: 'Toen juichte ik nog voor Frankrijk'

Martijn Baars • 08:25, 04-08-2021 / Laatste Update: 23:51, 04-01-2024

Bondscoach Emmanuel Mayonnade van de Nederlandse handbalsters geeft het eerlijk toe. "Op de vorige Spelen juichte ik voor Frankrijk toen ze wonnen van Nederland, dat begrijp je wel hè? Het is heel speciaal om nu tégen Frankrijk te spelen, ik kan niet zeggen dat dat me niets doet”, aldus Mayonnade, die het woensdagochtend met zijn ploeg in de kwartfinales van de Olympische Spelen opneemt tegen zijn vaderland. "Natuurlijk hoop ik nu dat Nederland wint."

De 38-jarige Fransman is sinds begin 2019 bondscoach van de handbalsters en leidde Oranje een jaar later in Japan naar de wereldtitel. "Ik heb met Nederland nog nooit tegen Frankrijk gespeeld op een groot toernooi. Het is leuk om ‘mijn’ land nu te treffen, maar ook niet meer dan dat. Iedereen zegt dat dit de belangrijkste wedstrijd van de Spelen wordt. Ik begrijp dat wel. Als we deze winnen, dan gaan we om de medailles spelen”, aldus Mayonnade, die in de Franse competitie ook al jaren clubtrainer is van FC Metz.

Ouwe bekende

Vijf jaar geleden stonden de handbalsters in de halve finales van de Spelen tegenover Frankrijk. De ploeg, destijds onder leiding van Henk Groener, verloor met 24-23. In de slotseconde belandde een schot van Lois Abbingh toen op de paal. Oranje verliet Rio zonder medaille, omdat de wedstrijd om het brons ook verloren ging.

Geen revanche

"Een aantal speelsters uit mijn selectie was er toen al bij. We hebben het niet over dat duel uit 2016 gehad, misschien komt het nog wel even te sprake”, zegt Mayonnade. "Maar we zijn 5 jaar verder, dit is een ander toernooi.” Volgens Laura van der Heijden, al jaren een vaste waarde in de handbalploeg, is van revanchegevoelens geen sprake. "Maar het zou wel heel lekker zijn als we nu wel winnen.”