Nederlandse handbalsters knokken zich op WK naar gelijkspel tegen Zweden én groepswinst

Sjors Tanis • 23:17, 07-12-2021 / Laatste Update: 21:03, 08-01-2024

De Nederlandse handbalsters hebben bij het wereldkampioenschap in Spanje voor het eerst puntenverlies geleden. Het team van bondscoach Monique Tijsterman kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Zweden: 31-31.

Oranje had aan een gelijkspel genoeg voor de groepswinst, omdat het tegen Puerto Rico en Oezbekistan ruimere zeges behaalde dan Zweden en dus een beter doelsaldo heeft.

Cruciale redding Wester

Zweden liep in de beginfase vrij vlot weg bij Nederland, dat zich pas tegen het einde van de 1e helft herpakte. Zweden had van de opgebouwde voorsprong bij rust nog maar 1 doelpunt over: 17-18. In de 2e helft lag het initiatief meer bij het team van Tijsterman, dat bij 27-26 voor het eerst de leiding had. Zweden maakte in de slotminuut gelijk (31-31) en leek daarna ook nog op weg naar de overwinning. Keepster Tess Wester redde in de laatste seconde op een afstandsschot.

De eerste 3 landen uit de groep (Nederland, Zweden en Puerto Rico) gaan door naar de hoofdronde. In de hoofdronde spelen de teams uit de groepen A/B, C/D, E/F en G/H 3 wedstrijden tegen elkaar. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. De beste 2 landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales.