Noorse handbalsters kruipen door het oog van de naald in kwartfinale
i

AFP

Noorse handbalsters kruipen door het oog van de naald in kwartfinale

Martijn Baars • 09:37, 04-08-2021 / Laatste Update: 17:02, 13-12-2023

De Noorse handbalsters zijn woensdagochtend door het oog van de naald gekropen in de kwartfinale van het olympisch toernooi. De topfavoriet voor het goud leek lang op weg naar een sensationele uitschakeling tegen Hongarije, maar voorkwam in de slotfase een nederlaag. In de laatste 10 minuten wonnen de Noorse vrouwen: 26-22.

Noorwegen won alles in de poule en leek onbedreigd op weg naar het goud. De olympisch kampioen van 2008 en 2012 was ook tegen Hongarije beter, maar lieten de Hongaren in leven. In de tweede helft kwam dat land ook voor het eerst op voorsprong. Ondanks de vele kansen, lukte het Hongarije niet om verder afstand te nemen van Noorwegen. Daardoor gingen de landen de laatste 10 minuten in met een 21-21 stand.

Maar in die slotfase was de energie op bij de Hongaarse dames. De schoten op doel troffen steeds minder vaak het doel, waardoor Noorwegen door het oog van de naald kon kruipen.

Nederland

De Noorse handbalsters speelden in de groepsfase tegen Nederland en wonnen nipt. De afgelopen jaren bleek Noorwegen een angstgegner van de Oranje handbalsters, dus voor Nederland was het lekker geweest als ze er al uit vlogen. Maar helaas dus. Nederland speelt zelf in de kwartfinale tegen Frankrijk.