WK handbal | Waarom de strijd om plek 5 ook nog heel belangrijk is voor Nederlandse handbalvrouwen
i

ANP

WK handbal | Waarom de strijd om plek 5 ook nog heel belangrijk is voor Nederlandse handbalvrouwen

Martijn Baars • 10:49, 13-12-2023 / Laatste Update: 01:55, 06-01-2024

De Nederlandse handbalsters werden dinsdagavond uitgeschakeld op het WK handbal. Een enorme teleurstelling, al kun je als Nederland zijnde in de kwartfinale verliezen van een sterk land als Noorwegen. De teleurstelling was desalniettemin groot bij de vrouwen, ook al moeten ze zich snel weer opladen voor de volgende klus.

Het WK is namelijk nog niet afgelopen voor Nederland. De handbalsters moeten nog spelen voor de plekken 5 tot en met 8. Normaal gesproken zijn dat wedstrijden die niemand iets boeien, maar dit jaar zijn ze belangrijker dan ooit. In het Deense Herning moet Nederland zo hoog mogelijk eindigen in die strijd, want het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) komt eraan en wordt mede door die eindstand gevormd.

Hoe hoger, hoe gunstiger

Hoe hoger Nederland eindigt, hoe gunstiger de poule wordt op het OKT in april 2024. "Los daarvan”, zei aanvoerder Lois Abbingh na de nederlaag tegen Noorwegen in de kwartfinale. "Als we vijfde worden, hebben we 9 wedstrijden gespeeld en maar 1 keer verloren. Van Noorwegen. Dat is geen schande.”

'Belangrijk jaar voor ons'

Ook bondscoach Per Johansson keek in het Algemeen Dagblad vooruit. "Nog niet met de meiden, die moeten even in het hier en nu zijn. Maar er komt een belangrijk jaar voor ons aan, met de olympische kwalificatie en hopelijk de Spelen. En daarna het WK in Rotterdam in 2025. We zijn pas net aan deze reis begonnen. We klimmen terug op het paard. En vroeg of laat eindigen we met een medaille."

Tegenstanders Nederland

Vrijdag zijn de plaatsingswedstrijden voor plek 5 tot en met 8. Nederland speelt vrijdag 15 december tegen Montenegro en dan op zondag 17 december nog een keer tegen de andere winnaar of verliezer (Duitsland-Tsjechië) voor de definitieve plaatsbepaling op het WK.