Hockeysters mogen zich melden bij halve finales WK na benauwde zege op België

Bart van der Wijst • 23:14, 12-07-2022 / Laatste Update: 07:46, 12-12-2023

De Nederlandse hockeysters hebben zich geplaatst voor de halve finales van het WK. Het team van bondscoach Jamilon Mülders won in het Wagener Stadion in Amstelveen moeizaam van België. De wedstrijd tegen onze zuiderburen eindigde in 2-1.

België liet zich niet zomaar aan de kant zetten door de wereld- en olympisch kampioen. De ploeg van de Nederlandse bondscoach Raoul Ehren, die als hoofdcoach van de dames van Den Bosch 9 keer kampioen werd, weerde zich dapper.

Toch kwam Oranje op voorsprong, via Laurien Leurink. Na een goede aanval prikte zij raak net voor het verstrijken van het 1e kwart.

Niet bang

Na de eerste 17,5 minuten gaf België wat meer gas. Onze zuiderburen werden brutaler en zetten de organisatie goed neer. Waar Nederland de strafcorners niet wist te benutten, was de allereerste van België gelijk raak. Bondscoach Ehren had een goede variant bedacht die voor een goal zorgde, en later in de wedstrijd ook nog enkele keren gevaarlijk was.

In het laatste kwart kwam Oranje op voorsprong na een superieure actie van Freeke Moes. De speelster van Amsterdam speelde de verdediging van België op de achterlijn dol en scoorde met een gelukje. Na een paar minuten billen knijpen in de slotminuten ging Nederland uiteindelijk door en mogen zij zich melden in het Spaanse Terrassa, waar de halve finales en finale worden gespeeld.

Duitsland plaatste zich eerder op de aanval al ten koste van Nieuw-Zeeland voor de laatste 4. Morgen bepalen Australië, Spanje, Argentinië en Engeland welke 2 landen er ook nog naar de halve finales gaan.