EK-debutanten blinken uit bij dikke zege: Pieters en Telgenkamp helpen Oranje langs Frankrijk
i

Pro Shots / Bart Scheulderman

EK-debutanten blinken uit bij dikke zege: Pieters en Telgenkamp helpen Oranje langs Frankrijk

Trevor Wagener • 19:23, 19-08-2023 / Laatste Update: 17:30, 11-12-2023

In navolging van de hockeysters zijn óók de hockeyers heerlijk begonnen aan het EK! 2 EK-debutanten stonden direct op in de 1e groepswedstrijd van Oranje tegen Frankrijk: Terrance Pieters en Duco Telgenkamp hadden beiden met 2 treffers een groot aandeel in de monsterzege: 6-0. Met een goed gevoel begonnen de hockeyers aan hun jacht op goud én plaatsing voor de Olympische Spelen van Parijs.

De cijfers van Telgenkamp zijn indrukwekkend: 7 interlands, 7 goals. Telgenkamp bewees zich in de Pro League met zijn killersinstinct, waardoor bondscoach Jeroen Delmée niet meer om hem heen kon. Zo stond de 21-jarige aanvaller na zijn 1e seizoen in de Tulp Hoofdklasse (15 goals voor Kampong, waarvan 14 velddoelpunten) ineens op een Europees kampioenschap.

'Terr' plekke

De 26-jarige Pieters loopt al wat jaren mee en staat ook pas voor het eerst op een EK. De toernooien hiervoor haalde hij de schifting onder Max Caldas telkens niet. Bij Delmée wel en hij drukte samen met zijn teamgenoot een stempel in de openingswedstrijd tegen Frankrijk, de oud-werkgever van de bondscoach.

In Mönchengladbach behoort lijstaanvoerder Nederland vanzelfsprekend tot een van de favorieten voor EK-goud. De bonus die daarbij komt kijken: kwalificatie voor de Olympische Spelen. Maar er zijn meer kapers op de kust: olympisch kampioen België, wereldkampioen Duitsland (maandagavond de tegenstander) en outsider Engeland.

Beste voor het laatst

Tegen Frankrijk begon het wat stroefjes. Oranje mocht opgelucht ademhalen dat het niet achterkwam na hulp van de video-scheids: de arbiter vond dat een rake strafcorner níét buiten de cirkel was gestopt, zoals wel moet. Kort daarna kwam Oranje op stoom.

Pieters opende de score, Telgenkamp verdubbelde de voorsprong, Pieters maakte de 3-0, vervolgens sloeg Telgenkamp weer toe en uiteindelijk bepaalde Koen Bijen met 2 doelpunten de eindstand: 6-0.