Hockeysters openen jacht op EK-titel én olympisch ticket met zege na hattrick Yibbi Jansen
i

Pro Shots / Bart Scheulderman

Hockeysters openen jacht op EK-titel én olympisch ticket met zege na hattrick Yibbi Jansen

Trevor Wagener • 16:55, 19-08-2023 / Laatste Update: 06:16, 12-12-2023

De jacht op EK-goud en een olympisch ticket is geopend door de hockeysters van Oranje! De speelsters wonnen hun 1e groepsduel met dikke cijfers van Spanje, de tegenstander waarvan sinds 1974 (!) nog nooit is verloren. Yibbi Jansen stal de show: 1-5.

Er staat komende week in Mönchengladbach niet alleen een Europese titel op het spel: de winnaar kwalificeert zich direct voor de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar. Oranje, 11-voudig Europees kampioen, is dé topfavoriet voor de eindzege, maar iedereen binnen de selectie zal ontkennen dat het EK-goud en dus dat felbegeerde ticket zomaar zijn binnengehaald.

Mocht het toch helaas níet lukken, dan volgt begin volgend jaar een kwalificatietoernooi waar de hockeysters zich alsnog kunnen kwalificeren... maar sinds het zilveren EK in 2015 verloren zij niet meer op een Europees kampioenschap.

Stats hockeysters tegen Spanje

Oranje zit in een poule met Spanje, Italië en België, de ploeg van de Nederlandse coach Raoul Ehren en misschien wel de grootste concurrent dit toernooi. De hockeysters openden tegen Spanje, een tegenstander waarvan sinds 1974 nog nooit is verloren: 23 zeges, 4 keer een gelijkspel. Daar kwam dus een 24ste overwinning in een Oranje-bevolkt SparkassenPark in Mönchengladbach bij.

Yibbi Jansen gaf het 1e startsein door haar openingsstrafcorner direct te benutten en de specialiste verdubbelde snel in het 2e kwart meteen de voorsprong voor Nederland. Frédérique Matla zorgde daarna voor de 0-3 uit een strafcornerrebound. Op aangeven van Jansen tipte Pien Dicke de 0-4 binnen, waarop een moment van verslapping volgde. Daaruit viel de 1-4.

In de 2e helft wisselde bondscoach Paul van Ass keepster Anne van Veenendaal voor Josine Koning, wat hij deze groepsfase elke wedstrijd zal doen en wat ook de Spaanse bondscoach deed. De keepster hoefde amper in actie te komen.

Yippie Yibbi

Jansen daarentegen had er nog wél zin in en voltooide in het laatste kwart haar heerlijke hattrick: 1-5. Zo begon Nederland het EK en de jacht op een olympisch ticket met een simpele zege.

Oranje-goalgetter Frédérique Matla speelt het hele EK met een speciaal gezichtsmasker. Ze liep een paar weken terug een gebroken neus op tijdens een van de trainingen van Oranje.#EHC2023 pic.twitter.com/glTkOlDjK6

— OranjeHockey 🇳🇱 (@oranjehockey) August 19, 2023