Nederlandse hockeysters beginnen Pro League voortvarend met zege op Groot-Brittannië
i

ANP

Nederlandse hockeysters beginnen Pro League voortvarend met zege op Groot-Brittannië

Eimert Pruis • 09:08, 14-12-2022 / Laatste Update: 16:35, 07-01-2024

De Nederlandse hockeysters zijn met een overwinning begonnen aan de Pro League. De ploeg van de nieuwe bondscoach Paul van Ass versloeg Groot-Brittannië in de Argentijnse stad Santiago del Estero met 2-1.

Oranje speelt woensdag tegen gastland Argentinië en treft vrijdag en zaterdag de Britse en Argentijnse vrouwen opnieuw. Afgelopen zomer waren de hockeysters in de WK-finale in Spanje met 3-1 te sterk voor Argentinië.

Nieuw begin

"Dit is een nieuw begin, met een nieuwe bondscoach en nieuwe tactieken", zei Van Ass voor het duel. "Ik ben benieuwd wat daaruit komt. Het is heel fijn om met 4 goede wedstrijden te kunnen beginnen."

Moes

Freeke Moes opende in het 1e kwart de score voor Oranje. Isabelle Petter tikte enkele minuten later de gelijkmaker langs keepster Josine Koning, maar in het 2e kwart nam Nederland opnieuw de leiding via Yibbi Jansen. Zij schoot secuur raak uit een strafcorner. Daar bleef het bij, ondanks kansen aan beide kanten.

2e in Pro League, 1e bij WK

De hockeysters eindigden vorig seizoen als 2e in de Pro League achter Argentinië. Ze pakten afgelopen zomer onder leiding van interim-bondscoach Jamilon Mülders wel voor de 3e keer op rij de wereldtitel.

Bondscoach Van Ass

Van Ass debuteerde eind vorige maand met een gewonnen oefeninterland tegen Ierland (5-0). De bondscoach kan bij de start van de Pro League niet beschikken over onder anderen de geblesseerde Frédérique Matla en Eva de Goede, die haar interlandcarrière tijdelijk heeft stopgezet en zich voorbereidt op haar huwelijk.

Mannen

De Nederlandse mannen werken in Santiago del Estero ook 4 wedstrijden in de Pro League af, 2 tegen Groot-Brittannië en 2 tegen Argentinië.