Nederlandse zaalhockeyers genaaid door bond: 'Mogen niet eens WK-titel verdedigen'
i

Pro Shots

Nederlandse zaalhockeyers genaaid door bond: 'Mogen niet eens WK-titel verdedigen'

Pim Huberts • 14:11, 15-10-2023

De Nederlandse zaalhockeyster Elin van Erk is een petitie gestart tegen het besluit van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) om te stoppen met zaalhockey. De zaalhockeysters zijn regerend wereldkampioen, maar zullen hun titel niet kunnen verdedigen.

"In 1 keer is mijn interlandcarrière klaar - via de mail", vertelt Van Erk aan de NOS. De Nederlandse hockeybond heeft alle teams teruggetrokken uit internationale toernooien. "Ik mag niet eens mijn WK-titel verdedigen", aldus Van Erk. Zo kwalificeerde de vrouwen en mannen zich al voor het EK zaalhockey 2024, maar moeten zich nu alsnog terugtrekken.

Boetes

Het bleek de hockeybond zoveel waard om de teams terug te trekken, dat het zelfs boetes en andere sancties ten goede neemt. De KNHB maakte de terugtrekking voor het EK zaal 2024 12 dagen na de deadline bekend. Hierdoor kan Nederland op zijn vroegst pas weer in 2030 internationaal meedoen in de zaal.

Drukke agenda

De hockeybond stelt als reden - in een mail aan de spelers en speelsters - dat de internationale agenda te druk is. De ondergetekenden van de petitie stellen 'verbijsterd' te zijn met de beslissing. Ook stellen ze dat de beslissing de 'ontwikkeling van het zaalhockey schaadt' en ze hier 'grote zorgen om maken'.

Naast de EK's en WK's van het zaalhockey, trekt Nederland zich ook terug uit de kampioenschappen van Hockey 5’s, een variant op het normale hockey.