Oranjevrouwen groepswinnaar op EK hockey na klinkende zege op Italië
i

Pro Shots

Oranjevrouwen groepswinnaar op EK hockey na klinkende zege op Italië

Rick Kraaijeveld • 18:37, 22-08-2023 / Laatste Update: 21:28, 11-12-2023

De Nederlandse hockeysters zijn de groepsfase van de EK hockey in Mönchengladbach geëindigd als groepshoofd door met 5-0 van Italië te winnen. Ze waren al geplaatst voor de halve finales maar eindigen nu ook als groepshoofd.

Italië hield het eerste kwart Nederland goed op afstand ondanks dat zij 3 strafcorners kregen te verwerken. De Italianen - onder leiding van de Nederlandse coach Robert Justus - incasseerden dan toch in het 2e kwart. Frédérique Matla kreeg een strafbal en die scoorde zij. Niet lang daarna werd er via een strafcorner gescoord door Yibbi Jansen. Vlak voor de pauze maakte Pien Dicke de 3-0.

Laatste wissel

Gebruikelijk in de groepsfase van dit toernooi was dat in de pauze de keepsters wisselden. Anne Veenendaal ging eraf en Josine Koning kwam erin. Dat zal vanaf nu niet meer zo zijn, dat wilden zij zelf. Vanaf nu moet de bondscoach Paul van Ass dus een keuze gaan maken wie in de halve finale op doel gaat.

Evenaring recordaantal wedstrijden

De stand werd door Marijn Veen en nogmaals Dicke vergroot tot 5-0. Verder speelde Margot van Geffen haar 33e EK-wedstrijd, hiermee staat zij gelijk met Kim Lammers op de lijst van meest aantal gespeelde EK-wedstrijden voor Nederland.