Nouchka Fontijn speelde Special Forces VIPS uit. ‘Eigenlijk zou je dit iedere maand een dag moeten doen’

21 januari 2022

BRON: Videoland

Tijdens het televisieprogramma Special Forces VIPS wordt bokskampioen Nouchka Fontijn 1 week lang onderworpen aan een monsterlijke commandotraining. Ze begint samen met nog 9 BN’ers, maar na een week vol martelingen, bijna verdrinkingen, 1000-en push-ups en talloze kilometers marslopen, blijft ze alleen over met acteur Tim Haars.


Sportnieuws.nl belde met Nouchka en vroeg naar het geheim van grenzen verleggen. De voormalig bokskampioen en medaillewinnares op de Olympische Spelen, is inmiddels ‘gewoon’ weer een NuKuBu. Oftewel Nutteloze Kutburger in militairentaal. Haar week bij de commando’s zit erop. Ze kijkt er met een gevoel van trots op terug.

We hadden amper de tijd om wat noodles op te warmen
“Ik had me enerzijds voorbereid op de hel. 2 weken waarin ze me op allerlei manieren zouden proberen onderuit te schoppen”, begint Fontijn. “Aan de andere kant was ik misschien ook wel wat naïef. Ik dacht dat we wel een grote tafel zouden hebben waar we 3 keer per dag eten zouden krijgen. Of een paar rustmomentjes tussendoor. Dat was er totaal niet. We hadden amper de tijd om wat noodles op te warmen. Die aten we dan staand om vervolgens weer vol gas te gaan.” Fysiek gezien was het hele dag door hard werken, volgens de Iron Lady. Toch is dat niet hetgeen dat deze helse beproeving zo zwaar maakt. “Als we iets verkeerds hadden gedaan, moesten we als straf push-ups doen en boomstammen tillen. Dat zag je op een gegeven moment zelfs als een soort tussendoortje. Ik had een dagboek bij me, maar die dingen schreef ik uiteindelijk zelfs niet meer op. Een paar uur in de ‘voorligsteun’, voelde namelijk als een vanzelfsprekendheid.”

‘Giel Beelen ging kapot aan de muziek’
Mentaal gezien was het natuurlijk een heel ander verhaal. In de finale volgt een ‘gijzeling’ waarbij de laatste 4 overgebleven deelnemers een zwarte kap over hun hoofd getrokken krijgen en 6 uur lang keiharde muziek te horen krijgen. Het zou de genadeklap voor Giel Beelen betekenen die, zoals hij het zelf noemde, ‘kortsluiting kreeg’. “Dat terwijl je zou denken dat hij het beste tegen muziek zou kunnen”, lacht Fontijn. Haar achtergrond als vechtsporter (Fontijn bokste 14 jaar op het hoogste niveau, won 2 medailles op de Olympische Spelen en werd 2e op het WK) leerde haar lijden in stilte, zoals ze het zelf noemt. “Tijdens een bokswedstrijd moet je vooral niet laten merken dat je er doorheen zit. Als je na een ronde voluit 1 minuut pauze hebt, ga je niet in de touwen hangen. Je tegenstander moet natuurlijk niet zien dat moe bent. Dat is killing Ik hou helemaal niet van harde muziek. Toch lukte het me om mezelf af te sluiten. Aan het einde van het cd’tje zat er 2 seconden rust omdat dat ding dan moest schakelen. Daar keek je dan naar uit. Dat zijn kleine trucjes die me op de been hielden.” Die trucjes leerde ze tijdens haar trainingen als bokser. “Bijvoorbeeld met dat marslopen. Dan kon ik mezelf focussen op een punt in de verte, stappen tellen of alles opdelen in kleine stukjes. Dat doe ik met sporten ook. Als ik iets 15 keer moet doen en ik denk: ‘dat lukt me niet’, tel ik 3 keer tot 5. Dat lukt me dan wel. Dat doe je ook als je op de zak traint. Dan ga je stoten tellen. Je schiet er niets mee op, de tijd gaat er niet sneller van, maar het leidt je wel af.”

Het kleine mannetje dat de finale wist te halen
Ze verbaasde zichzelf over wat ze allemaal kon zonder slaap en eten. Ook heeft ze zich verbaasd over haar medefinalist Giel Beelen. “Een heel klein mannetje die fysiek verbazingwekkend goed is, maar vooral mentaal. Hij offerde zich op voor de groep en was een drijvende kracht. Dave Roelvink die heeft absoluut de grootste transformatie gemaakt. Van een hele dag zeuren op dag 1, tot er vol voor gaan.” Zeuren; Fontijn maakte zich er in het begin van Special Forces VIPS ook even schuldig aan, maar leerde direct een wijze les van een van de instructeurs. “Soms ben je even aan het zeuren en dan vraagt zo’n commando aan je: ‘wat je nu doet, heeft de groep daar nou iets aan?’ En daar ben ik nu veel meer van bewust. Zeker als je een groep bij elkaar hebt en iedereen zegt iets negatiefs – ook al is het maar heel klein – wordt het bij elkaar een heel ellendig zootje. Daarom denk ik nu bij mezelf als ik iets negatiefs uitspreek: ‘nou wat hebben we hier nou aan?’ Dan slik ik de woorden sneller in. Dat is wat ik tijdens mijn bokslessen wil overbrengen. En ook hierin moet ik leren hoe ik dat het beste kan doen.”

‘Verzuipen ging me gewoon te ver’
Uiteindelijk blijft Fontijn als laatste over met Tim Haars. Die acteur is onder andere bekend van New Kids. Samen zijn ze de enigen die de week helemaal afmaken. “Waarom juist wij? Nou ja, sowieso konden we allebei heel goed buffelen zonder al teveel gejammer. Niet opgeven, steeds binnen de kaders zijn waar de commando’s op zoek zijn, dan lukt het je. En dat is gebleken.”

Zelf heeft ze tijdens het programma niet aan opgeven gedacht. “Tenminste niet meer dan je in beeld gezien hebt. Dat fysieke gedeelte geloofde ik wel, maar dat verzuipen ging me mentaal gewoon echt te ver. Je hoort de mensen achter je schreeuwen, maar je weet niet wat er gebeurt. Alleen dat het jou ook staat te wachten. Dat vond ik mentaal echt zo heftig. Daarvan dacht ik wel, als ze dit nog een keer doen, zou het wel eens het einde kunnen zijn. Mijn breekpunt.”

'Ik zou het zo weer doen'
Nu ze het achter de rug heeft en weet wat ze heeft moeten doorstaan, kan Fontijn in alle eerlijkheid zeggen dat ze het voor geen goud had willen missen. “En ik zou het zo weer doen. Sterker nog, ik vind eigenlijk dat je iedere maand 1 dag met die jongens mee zou moeten kunnen lopen. Het is zo ontzettend waardevol. Als je de kans zou krijgen – en je wil er echt voor gaan – dan zou dit voor iedereen echt een meerwaarde zijn. Voor mij was het in ieder geval onvergetelijk en leerzaam.”