Droomdebuut voor Sifan Hassan! Zege bij Londense marathon na sensationele inhaalrace
i

Getty Images

Droomdebuut voor Sifan Hassan! Zege bij Londense marathon na sensationele inhaalrace

Rick Kraaijeveld • 15:40, 23-04-2023 / Laatste Update: 06:06, 12-12-2023

Sifan Hassan heeft op haar debuut bij de marathon in Londen direct gezegevierd! Na een ongelofelijke inhaalrace schudde zij haar 2 concurrenten in de eindsprint af. Haar tijd was uiteindelijk 2.18.343, de snelste Nederlandse tijd ooit. Het oude record stond op naam van Nienke Brinkman, die vorig jaar bij de marathon van Rotterdam een tijd van 2.22.51 neerzette.

Met de winst in Londen heeft Hassan zich ook gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in 2024 in Parijs. De limiet die daarvoor behaald moest worden, heeft zij gelopen in Londen. De race verliep vreemd. Na een uur leek het einde verhaal voor Hassan, ze had zichtbaar last van haar linker bovenbeen en moest zelfs 2 keer stoppen om het te masseren. Toch ging ze door en kon ze haar tempo weer vinden.

Af en toe een verbeten gezicht, dat was het enige wat overbleef van de pijn. Het gat met de voorste groep werd snel gedicht door Hassan. Het kopgroepje van 4 versnelde expres toen ze zagen dat Hassan er aan kwam.

Reactie

"Niet te geloven", begon Hassan tegen de camera van BBC na afloop. "Ik had echt niet verwacht dat ik zou finishen vandaag. Maar dan loop ik hem toch uit én win in ook nog. Echt, heel gaaf." Ze had ook een mooi woordje over voor de toeschouwers. "Ik ben gedragen door het publiek, elke kilometer. Ik ben daar voor altijd dankbaar voor."