Winnaars halve marathon Peking moeten medaille en prijzengeld inleveren wegens valsspelen
He Jie tijdens de halve marathon in Peking © AP

15:46, 19-04-2024 / Laatste Update: 15:46, 19-04-2024

De atleten die zondag op het podium eindigden bij de halve marathon in Peking worden uit de uitslag geschrapt. Er ontstond ophef na een opmerkelijke finish waarbij het leek alsof de Chinese He Jie werd voorgelaten zodat hij eerste werd.

De Chinese autoriteiten hebben besloten dat de winnaars hun medaille moeten inleveren. "De trofeeën, medailles en bonussen zullen worden teruggevorderd", aldus de organisatie van de marathon.

hoe de Ethiopiër Dejene Hailu en de Kenianen Robert Keter en Willy Mnangat He Jie voorlaten en hem aansporen om door te rennen. Uiteindelijk won de 25-jarige thuisfavoriet de marathon van Peking met een tijd van 1:03.44. De drie Afrikaanse atleten kwamen meteen daarna over de finish. Er werd gevreesd voor matchfixing.

Mnangat erkende na afloop van de marathon tegenover de South Morning China Post dat hij He had laten winnen "omdat hij een vriend is". Hij ontkende te zijn omgekocht.

Hij veranderde dat verhaal later bij BBC. Daar liet hij weten dat hij als tempomaker fungeerde. He moest het nationale record van 1:03.33 lopen, maar kwam daarvoor elf seconden tekort. Mnangat wilde hem helpen het record te verbreken. De organisatie gaat niet mee in dat verhaal.

Het winnen van de halve marathon leverde He Jie zo'n 5.500 dollar op, maar die moet hij nu dus weer inleveren. Hij wilde geen uitspraken doen over de controversiële finish.