Allebei goud voor hoogspringende vrienden op de Olympische Spelen
i

REUTERS

Allebei goud voor hoogspringende vrienden op de Olympische Spelen

Brian Vesseur • 18:15, 01-08-2021 / Laatste Update: 09:51, 05-01-2024

Een geweldig moment op de Olympische Spelen. In het atletiekstadion deelden Mutaz Essa Barshim uit Qatar en Gianmarco Tamberi uit Italië een gouden medaille! Beide heren wilden geen 'jump-off' en kozen ervoor om allebei goud te ontvangen!

Het lukte de heren niet om over 2.39 meter te springen. Wel hadden ze allebei al 2.37 gesprongen. De 2 zijn overigens goede vrienden van elkaar!

Vrienden

Barshim en Tamberi delen een geschiedenis. De excentrieke Tamberi sprong in 2016 tot een hoogte van 2.39 meter, maar kon dat jaar door een zware enkelblessure niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De hoogspringer die regelmatig met een letterlijk half geschoren gezicht aan wedstrijden meedoet, moest een lange weg afleggen om weer de top te bereiken. Daarbij werd hij geholpen door Barshim.

Met een gipsafdruk naast hem met daarop de tekst ‘Tokyo 2020' probeerde Tamberi zondag het goud op te eisen, maar na 3 mislukte pogingen op een hoogte van 2.39 meter slaagde zowel Tamberi als Barshim er niet in om de hoofdprijs te pakken. Een 'jump-off’ behoorde tot de mogelijkheden om 1 winnaar aan te wijzen, maar het goud verdelen behoorde ook tot de mogelijkheden. "Krijgen we dan allebei goud?", vroeg Barshim aan het jurylid, die een bevestigend knikje gaf.

Tamberi kon zijn geluk niet op en sprong zijn concurrent en vriend in de armen. De Italiaan zag minuten later om het feest compleet te maken ook nog zijn landgenoot Lamont Marcell Jacobs naar goud sprinten op de 100 meter. Het zorgde voor prachtige beelden. Bekijk ze hieronder.