BAM! Nederlandse teamsprinters onderstrepen favorietenrol in kwalificatie met OR
i

Getty Images

BAM! Nederlandse teamsprinters onderstrepen favorietenrol in kwalificatie met OR

Eimert Pruis • 11:14, 03-08-2021 / Laatste Update: 01:22, 06-01-2024

De Nederlandse teamsprinters hebben hun favorietenstatus voor het goud even kracht bij gezet in de kwalificaties. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli waren oppermachtig in de piste. Na 750 meter vol beuken met 3 man sterk kwam er een tijd van 42.134 op het bord in de Velodrome. Een olympisch record.

De Australische baanrenners, grote concurrent van Nederland, kwamen tot een tijd van 42.371. De Britten doken nog wel onder de tijd van Australië maar ook de Nederlandse tijd was hen te machtig: 42.231. Verder kwam niemand in de buurt van de tijd van de Hollandse krachtpatsers.

'Zekere gouden plak'

"Ze staan hier beter dan ooit", zei bondscoach Hugo Haak vooraf. Ook spreken experts al van een 'zekere gouden medaille' voor Nederland. In de 1e ronde dient er gewonnen te worden van de tegenstander en de tijd moet bij de 1e 2 tijden horen om te mogen strijden voor goud in de finale.

Nederland heeft nog een voordeel ten opzichte van de anderen. TeamNL is zo sterk dat het de keuze heeft uit 4 rijders voor de teamsprint. Büchli wordt in de 1e ronde in principe vervangen door Jeffrey Hoogland zodat er straks weer een frisse renner in de piste staat.

De 1e ronde is tegen 10 uur. Polen is de tegenstander van TeamNL. Een uur later staan de finales op het programma.