Beijing weet hoe je corona buiten de deur houdt: 1,85 miljoen testen, 98 positieve sporters
i

AFP

Beijing weet hoe je corona buiten de deur houdt: 1,85 miljoen testen, 98 positieve sporters

Eimert Pruis • 10:33, 21-02-2022 / Laatste Update: 23:59, 08-01-2024

De Olympische Winterspelen in Beijing waren natuurlijk ook de coronaspelen, maar het virus heeft niet zo huisgehouden als gevreesd en overschaduwde het toernooi niet. Tenminste niet voor de tv-kijker, wel voor de Nederlandse coach Johan de Wit. De laatste dag werden nog 65.000 tests uitgevoerd. Resultaat: 0 positieve gevallen. We zetten de coronastatistieken van deze Spelen op een rijtje.

In totaal voerde China sinds 23 januari ruim 1,85 miljoen coronatests uit bij sporters, coaches, officials, journalisten en overige stakeholders die zich binnen de gesloten 'bubbel' van de Spelen bevonden.

Op vliegveld al getest

Buitenlanders werden bij aankomst op de luchthaven van Beijing direct getest. Alle deelnemers moesten zich gedurende hun verblijf in China dagelijks laten testen. Het leverde in totaal 437 positieve uitslagen op: 265 op het vliegveld en 172 in de 'bubbel'.

Slechts 98 sporters positief

Het ging in 98 gevallen om een sporter en 87 keer om een teamofficial. De overige 252 gevallen zijn andere 'stakeholders', zoals de organisatie het omschrijft. TeamNL noteerde geen enkele officiële positieve test.

De Winterspelen werden zondag officieel beëindigd. De Nederlandse sporters die de afgelopen dagen nog in actie kwamen, arriveren maandagmiddag op Schiphol. De medaillewinnaars worden direct gehuldigd in Amsterdam.