Blade Runner is vrij na moord op zijn vriendin, maar vreest voor onderwereld
i

Getty Images

Blade Runner is vrij na moord op zijn vriendin, maar vreest voor onderwereld

Brian Vesseur • 13:33, 04-01-2024 / Laatste Update: 19:09, 04-01-2024

Oscar Pistorius (37) is vanaf vrijdag weer op vrije voeten. De paralympische sporter uit Zuid-Afrika, ook bekend als Blade Runner, vermoordde zijn vriendin Reeva Steenkamp zo'n elf jaar geleden op Valentijnsdag. Pistorius was in de gevangenis mogelijk veiliger dan hier: de onderwereld schijnt een prijs op zijn hoofd te hebben gezet.

Zo had hij ooit ruzie met Marc Batchelor, een voormalig profvoetballer. Hij werd in 2019 doodgeschoten, maar zijn vrienden zouden nog altijd azen op het hoofd van Pistorius. Nog gevaarlijker is Mikey Schultz, een veroordeelde huurmoordenaar én een bekende van Batchelor. Hij was in de rechtszaal aanwezig en staarde Pistorius ijzig aan.

Of dat nog niet genoeg is, schijnt ook de vader van Steenkamp banden te hebben met 'louche figuren'. Hoewel hij in september overleed - volgens zijn vrouw door het verdriet over zijn overleden dochter - zouden zijn vrienden ook uit zijn op wraak.

Zuid-Afrikaanse politie

De politie in Zuid-Afrika reageerde ook op de vrijlating van Pistorius én de bijbehorende dreiging. "Wij zijn bekend met de dreiging en zullen Pistorius volledig beschermen."

Gated community

Pistorius wordt opgevangen door oom Arnold, die in een zogeheten gated community woont in de buurt van Pretoria. Zijn oom heeft bewapende beveiligers én jachthonden ingehuurd. Ook hangt er extra schrikdraad en extra camera's.

Een oud-leraar van Pistorius, die bij hem in de gevangenis op bezoek was geweest, werd ooit geïnterviewd door The Sun. Daarin gaf hij aan dat Pistorius bang was voor de vrijheid die hem te wachten stond. "Hij is zelfs bang zomaar op straat aangevallen te zullen worden, door gewone mensen."

Wat is er gebeurd?

Ongeveer elf jaar geleden schoot Pistorius vier keer door de wc-deur, waar Steenkamp - een destijds 29-jarig model - op het toilet zet. De Blade Runner beweert nog altijd dat hij dacht dat een inbreker zich had opgesloten in de wc.