Definitief: toppaard Hermes mag door fout stagiair niet naar de Olympische Spelen
i

ANP

Definitief: toppaard Hermes mag door fout stagiair niet naar de Olympische Spelen

Brian Vesseur • 15:47, 05-07-2021 / Laatste Update: 17:03, 13-12-2023

Dressuurpaard Hermes is deze zomer definitief niet op de Olympische Spelen te zien. Door een administratieve fout van de internationale paardensportbond gaat het paard van Dinja van Liere niet mee naar Tokio. Het is nog even afwachten hoe de bondscoach dat gaat oplossen.

De situatie is als volgt: Hermes staat in de stal van Joop van Uytert. Om een of andere reden stond Hermes ingeschreven bij de FEI (die sportbond) met de Duitse nationaliteit. Een foutje van een stagiair, zo bleek. Nu wil het probleem dat de ruiters en de paarden dezelfde nationaliteit moeten hebben, om deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen.

CAS

Niet onze fout, vonden Van Liere en Van Uytert. Maar die van de FEI! Dus stapten ze, samen met de KNHS, naar het CAS, het hoogste arbitrage instituut voor de sport. Het CAS wilde geen uitzondering maken.

Wat nu?

De KNHS zegt in het persbericht: "Met het uitvallen van Hermes verliest de dressuurequipe van TeamNL een belangrijke combinatie. Hoe het team van bondscoach van Silfhout er nu exact uit komt te zien wordt later vandaag bekend gemaakt."

Team op Spelen

Dressuurbondscoach Alex van Silfhout heeft gekozen voor Nederlands kampioen Edward Gal met GLOCK’s Total US, Hans Peter Minderhoud met GLOCK’s Dream Boy N.O.P. en Marlies van Baalen met Go Legend en als meereizende reserve is Dinja van Liere met Haute Couture aangewezen. Voor Edward Gal gaat GLOCK’s Toto jr. N.O.P. als reservepaard in quarantaine. Bij de springruiters bestaat de TeamNL selectie van bondscoach Rob Ehrens uit Maikel van der Vleuten met Beauville Z, Marc Houtzager met Sterrehof’s Dante N.O.P. en Harrie Smolders met Dolinn N.O.P.. Willem Greve is met Zypria S N.O.P. aangewezen als meereizend reserve-combinatie.