Deze 2 schaats(t)ers toegevoegd aan team voor ploegachtervolging op Olympische Spelen
i

Getty Images

Deze 2 schaats(t)ers toegevoegd aan team voor ploegachtervolging op Olympische Spelen

Sjors Tanis • 10:13, 11-02-2022 / Laatste Update: 18:32, 07-01-2024

Jorrit Bergsma en Marijke Groenewoud zijn toegevoegd aan de teams voor de olympische ploegachtervolging. Bondscoach Jan Coopmans van de teamonderdelen in het langebaanschaatsen maakte die keuze vrijdag bekend.

Voor de ploegachtervolging waren bij de mannen al Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker geselecteerd. De vrouwenploeg bestaat naast Groenewoud uit Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong.

Geen Snellink en Wijfje

TeamNL had met het oog op de onzekerheden rond de coronapandemie en eventuele calamiteiten Beau Snellink en Melissa Wijfje bovenop de officiële olympische ploeg van 9 mannen en vrouwen meegenomen als reserves voor de ploegachtervolging. Zij konden tot aan de technische meeting van de ploegachtervolging een schaatser vervangen. Daarna is dat niet meer mogelijk en moet een wissel binnen de equipe worden opgevangen. Daarvoor zijn nu Bergsma en Groenewoud aangewezen.

Bergsma behoorde niet tot de vaste kern van 5 schaatsers waar al sinds de zomer mee is getraind op de ploegachtervolging. Hij kwam in de afgelopen jaren ook niet in actie op dit onderdeel. De Fries stapte in 2014 tijdens de Spelen van Sotsji boos uit het achtervolgingsteam.

De ploegachtervolging bij de vrouwen begint zaterdag met de kwartfinales. De mannen rijden zondag de kwartfinales. De finales zijn dinsdag.