Deze obscure sporten moeten naar de Olympische Spelen komen: 'Holy shit, wat nu?!'
i

Getty Images

Deze obscure sporten moeten naar de Olympische Spelen komen: 'Holy shit, wat nu?!'

Matthijs Nijhuis • 15:27, 14-10-2023 / Laatste Update: 22:23, 08-01-2024

Voor de Olympische Spelen van 2028 zijn er een aantal nieuwe sporten goedgekeurd. Het evenement vindt plaats in Los Angeles, dus de Amerikanen hebben vooral ingezet op dingen die daar populair zijn. Daardoor kunnen we in 2028 opeens genieten van cricket, honkbal/softbal, flag football, lacrosse én squash. Wat moeten de Nederlandse bonden hiermee? "De Spelen... Daar had ik nooit aan gedacht!"

Deze sporten werden afgelopen week al voorgesteld aan de organisatie. Maandag wordt er definitief gestemd door het Olympisch comité, maar bij de Nederlandse verenigingen is het al chaos. Zelfs in het Lacrosse, waar er al jaren wordt gelobbyd voor Olympische deelname, is het schrikken. "Ik kan me voorstellen dat we maandag nog steeds denken: holy shit, wat nu?!", zegt Friede Berendsen van de Nederlandse Lacrosse Bond tegen NU.nl.

Flag football

Een van de meest opvallende toevoegingen is flag football, een soort American football waarbij spelers 'vlaggetjes' aan hun riem dragen die door de tegenstander losgetrokken kunnen worden. "De Olympische Spelen... daar had ik nooit gedacht toen ik met deze sport begon", aldus Cliff Dankers, de flag footballer die is aangesteld als bondscoach van het Nederlandse team. Dankers denkt dat er tussen de 300 en 400 Nederlanders flag football beoefenen. "Ik heb als bondscoach dus een kleine vijver om uit te vissen."

Jonger publiek

Op de afgelopen spelen in Tokyo werden er ook al veel nieuwe sporten toegevoegd. Toen ging het om disciplines als karate, skateboarden en surfen. De organisatie probeerde hiermee een jonger publiek te lokken, iets wat ze volgend jaar in Parijs ook willen proberen. Daar wordt bijvoorbeeld ook breakdance aan het programma toegevoegd. De Amerikanen hebben duidelijk voor een andere strategie gekozen.