Dit is het verschil tussen bobsleeën, rodelen en skeleton
i

ANP

Dit is het verschil tussen bobsleeën, rodelen en skeleton

Brian Vesseur • 09:39, 09-02-2022

Voor leken zijn bobslee, rodelen en skeleton hetzelfde: op een sleetje naar beneden. Alleen doe je de sporten (en de verschillen daartussen) daarmee te kort. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn tussen bobslee, rodelen en skeleton.

Alle 3 de sporten worden gehouden in het Yanqing National Sliding Centre.

Wat is het verschil tussen bobsleeën, rodelen en skeleton?

Bobslee

Bobsleeërs gebruiken een dichte kist om naar beneden te sleeën. Het is daarnaast ook een teamsport: je hebt een 2-mans- en een 4-mansbob. Tijdens het naar beneden sjezen bewegen de bobsleeërs zichzelf heen en weer om extra snelheid te maken.

Rodelen

Van de dichte kist bij het bobsleeën gaan we naar een klein plankje bij het rodelen. Misschien heb je het weleens op wintersport gedaan. Wat een belangrijk verschil is met het amateurrodelen: bij de sport kan het sleetje bewegen, om in de bochten extra snelheid te maken. En de rodelaar ligt met zijn hoofd naar achter en voeten naar voren.

Rodelen is overigens best gevaarlijk. Op de Winterspelen van 2010 overleed Nodar Koemaritasjvili tijdens een officiële training.

Skeleton

Dat is een belangrijk verschil met skeleton, want bij deze sport ligt de sporter juist met zijn hoofd naar voren. Head first! En dat terwijl er soms snelheden van 145 kilometer per uur worden behaald. Ook skeleton is op een klein sleetje.

Op de hoofdfoto zie je skeletonster Kimberley Bos.