Eindelijk meer vrijheid voor geïsoleerde olympiërs van TeamNL
i

AFP

Eindelijk meer vrijheid voor geïsoleerde olympiërs van TeamNL

Brian Vesseur • 21:55, 27-07-2021 / Laatste Update: 11:13, 05-01-2024

De geïsoleerde olympiërs van TeamNL krijgen wat meer vrijheid in het quarantainehotel in Tokio. Zo is er meer bewegingsvrijheid en zijn er meer ventilatiemogelijkheden. Het complex is afgesloten.

Er zitten 4 Nederlandse sporters en 2 begeleiders in het quarantainehotel, omdat zij tijdens de Spelen positief hebben getest op het coronavirus. Het NOC*NSF heeft een klacht ingediend vanwege slechte omstandigheden in het hotel. Ook de Amerikaanse sportbond was het daar mee eens.

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, omschreef het zo: "Het belangrijkste is dat de betreffende mensen op geen enkel moment daglicht mogen aanschouwen, ze mogen ook niet buiten luchten. Bovendien zijn er problemen met het eten, dat is heel Japans georiënteerd. We willen af van de kleine ruimtes. We zijn heel ongelukkig met de omstandigheden. En dan druk ik me heel timide uit."

De Nederlanders krijgen een grotere kamer en de ramen van die kamer mogen open.

Wanneer mogen ze naar huis?

TeamNL kreeg ook de gevraagde duidelijkheid over de vertrekprocedure. "Er is bevestigd dat een negatieve test op dag 6 en 7 leidt tot een vertrek uit het hotel en dat je dan naar huis kunt. Na 10 dagen mag je sowieso weg, hoef je niet getest te worden en kun je naar huis. De quarantaine als maatregel bij positieve tests blijft wel overeind," laat Hendriks weten.