Exit handbalsters: Frankrijk overklast ploeg van Mayonnade in de kwartfinale

Trevor Wagener • 17:17, 04-08-2021 / Laatste Update: 05:52, 05-01-2024

De Nederlandse handbalsters zijn op de Olympische Spelen opnieuw uitgeschakeld door Frankrijk. 5 jaar na de zenuwslopende 24-23 nederlaag in de halve finale in Rio de Janeiro bleken de fysiek sterke Franse vrouwen nu werkelijk veel te goed in de kwartfinale in het Yoyogi National Gymnasium in Tokio: 32-22.

Het team van bondscoach Emmanuel Mayonnade scoorde slechts 3 keer in de eerste 11 minuten en zag sterspeelster Lois Abbingh, die in de laatste poulewedstrijd tegen Montenegro nog rust kreeg, al na 5 minuten uitvallen met een hamstringblessure.

Na 11 minuten stond het daardoor al 12-3 voor de Fransen, waarmee al snel duidelijk was dat voor de regerend wereldkampioen een bijna onmogelijke missie moest volbrengen om nog door te gaan naar de halve finale. Na de dramatische start begon Nederland langzaam maar scoren toch wat goals te maken.

Overklast

Dat resulteerde in een 16-10 stand na 25 minuten. Daarna waren er een aantal goede reddingen van Rinka Duijndam, de 2e keepster achter Tess Wester, die op deze Spelen niet haar gebruikelijke topniveau haalt. Bij rust keek Nederland toch tegen een 19-11 achterstand aan. Nederland slaagde er in de 2e helft niet in om die achterstand te verkleinen en werd zelfs verder overklast.

Frankrijk liep verder uit. Het werd 29-19 en de Fransen wonnen uiteindelijk met 32-22. Frankrijk is de wereldkampioen van 2017 en Europees kampioen van 2018. In de finale in Rio verloren de Franse vrouwen 5 jaar geleden van Rusland, dat nu mogelijk weer de tegenstander wordt in de finale.

Nycke Groot

Nederland had in de poulefase 4 van de 5 wedstrijden gewonnen. Europees kampioen Noorwegen bleek in het 4e pouleduel met 29-27 te sterk voor de wereldkampioen. Oranje won maandag in het laatste pouleduel nog met 30-29 van Montenegro. Bij een nederlaag was Rusland de tegenstander geweest in de kwartfinale, maar Nederland besloot voor de overwinning te spelen en angstgegner Frankrijk dus niet te ontlopen.

Voor de 33-jarige Nycke Groot was het haar 150ste en laatste interland voor Oranje, nadat ze dit voorjaar na ruim 2 jaar terugkeerde in de nationale ploeg. Bij de wereldtitel in Japan in december 2019 was ze dus niet van de partij. Bij het handbal zijn er geen wedstrijden meer om de 5e tot en met 8ste plaats, zoals dat bij het waterpolo bijvoorbeeld wel het geval is.

Frankrijk speelt in de halve finale tegen Zweden, de andere halve finale gaat tussen Noorwegen en Rusland.