Hein Otterspeer verklaart waarom hij slechts 10de werd: 'Ik schaam me wel een beetje hiervoor'
i

ANP

Hein Otterspeer verklaart waarom hij slechts 10de werd: 'Ik schaam me wel een beetje hiervoor'

Robert Hüsken • 12:00, 18-02-2022 / Laatste Update: 07:58, 12-12-2023

Hein Otterspeer is flink teleurgesteld na zijn 10de plaats op de 1.000 meter schaatsen op de Olympische Spelen in Beijing. Voor de camera van de NOS vertelt hij dat zijn starthouding niet goed was. Hij vond dat hij een nieuwe start had moeten vragen. "Daardoor leek het alsof ik in het zand startte en daardoor werd het meer langlaufen."

LEES OOK: Wervelwind Thomas Krol blaast iedereen omver op 1.000 meter

,,Eigenlijk vanaf pas één", geeft Otterspeer aan waar het misging. "Ik zette mijn schaats in het ijs en ik sta te wachten tot ik in de houding word geroepen. Op dat moment glijdt mijn schaats uit de lijn waar ik hem neer had gezet. Ik had om een nieuwe start moeten vragen. Dat ik dat niet doe is superdom, want daar heb ik recht op als ik niet lekker sta. Dan doe je voor het gevoel een start in het zand en heb je niets van houvast. Dat was de hele race voor mij.”

Slechts 10de

,,Dan loop je letterlijk en figuurlijk achter de feiten aan", aldus Otterspeer, die meer misslagen maakte en geen moment meer in de buurt van de snelste tussentijden kwam. Op de streep moest hij zelfs zijn Chinese tegenstander voor zich dulden. Uiteindelijk eindigde hij als 10de ,,Die rustige, kalme slagen vooruit heb je al niet na die start. Voor je gevoel ben je dan aan het langlaufen. Ik zag al dat het een stuk minder snel ging dan verwacht. Alles was gewoon goed. Dat heb ik net ook tegen mijn team gezegd. Het spijt me dat ik nu niet alles heb laten zien, want ik schaam me hier wel een beetje voor. Dit kan altijd gebeuren, maar ik had me zo goed voorbereid. Dat het dan op zo'n manier over gaat... Ik had gewoon de knoop door moeten hakken bij de start.”