Kabinet: 'Geen Russen en Belarussen op Olympische Spelen'
i

ANP

Kabinet: 'Geen Russen en Belarussen op Olympische Spelen'

Joris Kaper • 19:28, 10-02-2023 / Laatste Update: 04:08, 08-01-2024

Als het aan het kabinet ligt, moeten sporters uit Rusland en Belarus worden geweerd van internationale sporttoernooien zoals de Olympische Spelen. Dat geldt ook als zij onder neutrale vlag mee willen doen. Dat schrijft sportminister Conny Helder aan de Kamer.

Het kabinet roept, samen met andere Europese landen, het IOC (Internationaal Olympisch Comité) op deze sporters uit de sluiten van de Spelen in Parijs volgend jaar.

'IOC kan anders beslissen'

Minister Helder erkent dat het kabinet niets kan doen als het IOC anders beslist. Ook premier Mark Rutte weet dat het kabinet (en andere landen) het IOC niets kunnen dwingen, zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. "Maar de oproep om de spelers van beide landen te weren moet echt worden gedaan", aldus Rutte. "Er zijn momenten waarop je grenzen met elkaar trekt en dat je niet kunt zwijgen. Dit is zo’n moment", zei Rutte.

De oorlog die Rusland bijna een jaar geleden tegen Oekraïne is gestart, en waarbij het de hulp krijgt van Belarus, is van een schaal die niet meer is voorgekomen sinds de Tweede Wereldoorlog, zei Rutte. "In deze situatie van verschrikkelijke agressie van Rusland tegen Oekraïne met duizenden doden, ook aan Russische kant, kun je niet zeggen: we zwijgen en we zien wel wat er gebeurt", aldus de premier.

Reactie NOC*NSF 

NOC*NSF reageerde teleurgesteld: "Vooral over het feit dat de Tweede Kamer en de minister zich nu al uitspreken tégen deelname – onder neutrale vlag - van individuele sporters uit Rusland en Belarus, terwijl er nog een verkenning gaande is naar mogelijkheden hiervoor door het IOC. NOC*NSF steunt volmondig de eerder door het IOC opgelegde sancties tegen beide landen en betuigt nogmaals solidariteit met Oekraïne en Oekraïense sporters."