🎥 | Knotsgek gelijkspel Leeuwinnen tegen Brazilië met wereldgoals en vele blunders

Bart van der Wijst • 16:56, 24-07-2021 / Laatste Update: 05:15, 07-01-2024

Groep F van het vrouwentoernooi op de Olympische Spelen blijft ons verbazen. De goals vliegen ons om de oren, zo ook bij de wedstrijd tussen Nederland en Brazilië. De Leeuwinnen speelden na een knotsgekke wedstrijd gelijk: 3-3. Alle ingrediënten waren weer aanwezig; wereldgoals en ongekende blunders.

Dominique Janssen zorgde voor een belangrijk puntje voor Nederland, dat hierdoor bovenaan blijft in de poule. De linksback ramde een dikke 10 minuten voor tijd een vrije trap tegen de touwen. Daarmee was de cirkel ook rond.

Miedemagistraal

Dat begon allemaal al binnen 3 minuten. Vivianne Miedema nam een voorzet van Lynn Wilms prachtig aan en liet Brazilië-keepster Barbara kansloos: 1-0. Niet veel later leken de Brazilianen een penalty te krijgen, maar na minutenlang getreuzel besloot de scheidsrechter (dankzij de VAR) dat het er toch geen was. Toch kwam Brazilië nog voor rust langszij, omdat de achterhoede van Oranje stond te slapen.

#Tokyo2020 | Dat is nog eens een begin voor de Nederlandse Leeuwinnen. 🤩

Stream elk onvergetelijk moment live op discovery+ pic.twitter.com/X7lNUXikSe

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) July 24, 2021

Foutenfestijn

Na de thee vlogen de ballen om en om binnen. De 2-1 van Miedema misten we zowat, omdat de regiekamer besloot een onnodige herhaling uit te zenden. De spits van Arsenal kopte de bal richting doel en leek eigenlijk wel houdbaar, alleen Barbara bokste de bal in eigen doel.

#Tokyo2020 | Opnieuw Miedema? Opnieuw Miedema! Deze treffer is minder mooi dan de eerste, maar dat doet er totaal niet toe. Een nieuwe voorsprong: 2-1! 🍊🙌 #nedbra pic.twitter.com/7cVnwuPjVB

Lang kon de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman niet genieten van de voorsprong. De scheidsrechter wilde waarschijnlijk dolgraag een penalty geven, want een overtreding die ver buiten het strafschopgebied werd gemaakt belandde toch op 11 meter. De VAR was even een broodje halen, want ook zij grepen niet in. Dus kon de legendarische Marta de 2-2 binnen schieten.

Aniek Nouwen was de volgende speelster die niet helemaal bij de les was. De verdedigster speelde de bal terug op doelman Sari van Veenendaal, alleen daarbij zag ze Ludmila da Silva over het hoofd. Zij omspeelde Van Veenendaal en kon de bal in een leeg doel binnen schuiven. Gelukkig voor Nouwen jankte Janssen 10 minuten voor tijd nog de gelijkmaker binnen.

Oranje speelt de volgende wedstrijd tegen China, die pot is op dinsdag 27 juli om 13.30 uur.