Maak kennis met de eerste olympische alpineskiër uit Jamaica
i

ANP

Maak kennis met de eerste olympische alpineskiër uit Jamaica

Marcel Roes • 15:43, 23-01-2022

Jamaica. Zon. Reggae. Rumbonen. Usain Bolt. Dat zijn zaken die bij het Caribische eiland horen, maar toch zeker niet alpineskiën? Toch wel: Benjamin Alexander (38) doet namens Jamaica als alpineskiër mee aan de Olympische Winterspelen 2022.

Daarmee wordt hij de 1e Jamaicaanse alpineskiër op de Spelen. Zijn verhaal is fascinerend: hij was jarenlang dj op Ibiza en begon in 2016 pas serieus te skiën. Hij is trouwens geboren in Wellingborough te Engeland. Zijn vader is Jamaicaans.

En als je nu denkt aan de film Cool Runnings uit 1993, waarin een stel Jamaicanen besluit te gaan bobsleeën, dan is dat helemaal terecht. Alexander vindt die film namelijk te gek en raakte erdoor geïnspireerd.

Cool Runnings

De banden met Cool Runnings gaan dieper. Een van die bobsleeërs is Dudley Stokes en hij heeft Alexander begeleid. "Dudley is een goede vriend. Hij vertelde me dat ik op weg naar de Spelen moet leren omgaan met tegenslagen. Leren lijden, leren doorzetten."

Door de jaren heen heeft hij 74.000 pond moeten investeren in de sport. Hij hoopt het terug te verdienen via sponsors. Winnen in China zit er niet in, zo weet hij. "Ik zal wel 20 seconden trager zijn dan de winnaar. Maar ik heb al goud gewonnen door hier te komen."