🥇 Medailleklassement voor vrouwen: Nederland op 1
i

ANP

🥇 Medailleklassement voor vrouwen: Nederland op 1

Marcel Roes • 11:24, 20-02-2022 / Laatste Update: 04:18, 12-12-2023

Nederland sluit het medailleklassement van de Olympische Winterspelen 2022 in China af op plek 6. Maar als we alleen kijken naar het klassement voor vrouwen, dan staat TeamNL bovenaan!

Van de 17 Nederlandse medailles werden er 12 gewonnen door een vrouw of een vrouwenploeg. Daarmee laten de Nederlandse vrouwen grootheden als Noorwegen en Duitsland achter zich.

Schouten en Schulting

Irene Schouten spande in Peking de kroon met liefst 3 keer goud (3 kilometer, 5 kilometer en massastart) en ook Suzanne Schulting mocht meermaals op het hoogste treetje staan in Medal Plaza, waarvan 1 keer met haar ploeggenoten van de relay.

Ireen Wüst schreef op haar beurt nog maar eens geschiedenis door als 1e sporter op 5 opeenvolgende Winterspelen goud te veroveren. Ook de bronzen skeletonmedaille van Kimberley Bos was een memorabele. Dit was namelijk pas de 2e niet-schaatsmedaille ooit voor Nederland.

Mannen

Dat de vrouwen van TeamNL beter presteren dan hun mannelijke collega's, is overigens niet geheel nieuw. Ook op de Zomerspelen zijn de vrouwen globaal genomen een stuk succesvoller.

Als we enkel naar de prestaties van de mannen kijken in Beijing eindigen zij met 'slechts’ 2 keer goud op de 11e plaats. Thomas Krol (1000 meter) en Kjeld Nuis (1500 meter) wisten de eer nog enigszins te redden, waar bijvoorbeeld de ploegenachtervolging erg teleurstelde.