Nederlandse roeiploeg is nergens meer welkom: verboden in eetzaal en bussen

Marcel Roes • 18:38, 25-07-2021 / Laatste Update: 07:05, 05-01-2024

De Nederlandse roeiploeg op de Olympische Spelen wordt vanwege de 3 coronagevallen voorlopig helemaal afgezonderd van de deelnemers uit andere landen en van de vrijwilligers in Tokio. Zo kan de ploeg bij de olympische roeibaan niet langer gebruikmaken van de eetzaal, de algemene warming-upruimte en het busvervoer vanuit het olympisch dorp naar de roeibaan.

"We hebben van de internationale federatie het verzoek gekregen of wij eraan willen meewerken om het voor de vrijwilligers, de organisatie en met name de andere landen zo veilig mogelijk te maken", zegt technisch directeur Hessel Evertse. "Dat doen we natuurlijk."

Tentje

Omdat de roeiers de gemeenschappelijke ruimtes bij de roeibaan niet meer kunnen gebruiken, moeten ze zich nu voor wedstrijden voorbereiden in een tentje van 4 bij 4 meter, met ruimte voor slechts enkele fietsen en ergometers. Tussen de middag eten ze in een aparte ruimte of ze gaan terug naar het olympisch dorp.

"We zijn het al 1,5 jaar gewend om in kleine groepen te werken, mini-bubbel", aldus Evertse. "Iedere groep heeft een eigen programma, een eigen dagindeling. Er vallen in de begeleiding nu mensen tussenuit, wat betekent dat wij met minder mensen meer werk moeten doen. Maar we zijn flexibel, we kunnen dat aan."