Nederlandse shorttrackers hebben kennis gemaakt met ijs in Beijing: vanaf zaterdag medailleoogst?
i

ANP

Nederlandse shorttrackers hebben kennis gemaakt met ijs in Beijing: vanaf zaterdag medailleoogst?

Eimert Pruis • 08:25, 31-01-2022 / Laatste Update: 11:25, 08-01-2024

De Nederlandse shorttrackers hebben maandag bij de Olympische Spelen voor het eerst getraind in het Capital Indoor Stadium in Beijing. Vanaf zaterdag zijn daar de wedstrijden van de Olympische Spelen.

Bondscoach Jeroen Otter koos er de voorbije dagen voor te trainen in de kleinere hal naast het stadion. Daar mochten de shorttrackers namelijk per keer 1,5 uur aan de slag, in de wedstrijdhal is voor elk land tijdens elke oefensessie 3 kwartier tijd ingeruimd.

Hal is niet nieuw, ijs wel

De hal is niet nieuw voor de Nederlandse shorttrackers. Het wereldbekerseizoen begon in oktober in het Capital Indoor Stadium. Suzanne Schulting, favoriete bij de Olympische Spelen op meerdere afstanden, won toen de 1000 meter. Op de 1500 meter ging ze onderuit.

Naast Schulting komen vanaf zaterdag bij de vrouwen Yara van Kerkhof, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer en Rianne de Vries in actie. Bij de mannen zijn Dylan Hoogerwerf, Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Sven Roes en Jens van 't Wout de 5 Nederlandse rijders.

Positieve Verheijen sloot later aan

Carl Verheijen bezocht de training van de shorttrackers. De chef de mission van de Nederlandse sporters testte ruim 2 weken geleden positief op het coronavirus en arriveerde daarom pas zaterdag in China. Die dag ging hij direct naar de training van de langebaanschaatsers.

De shorttrackers kunnen zaterdag direct een medaille winnen bij de Spelen. Bij het nieuwe onderdeel mixed relay (vrouwen en mannen) staan de kwartfinales, halve finales en finale op het programma. Schulting, Velzeboer en Poutsma zijn bij de vrouwen geselecteerd en bij de mannen gaat het om De Laat, Knegt en Van 't Wout.

Ook 500 meter vrouwen en 1000 meter mannen

Naast de mixed relay worden zaterdag ook de heats (voorronden) bij de 500 meter voor vrouwen en de 1000 meter voor mannen afgewerkt.