Nederlandse springruiters grijpen net naast medaille bij landenwedstrijd met dramatisch einde
i

EPA

Nederlandse springruiters grijpen net naast medaille bij landenwedstrijd met dramatisch einde

Bart van der Wijst • 15:59, 07-08-2021 / Laatste Update: 21:20, 07-01-2024

De Nederlandse springruiters hebben bij de landenwedstrijd net naast de medailles gegrepen. Het team van Marc Houtzager, Harrie Smolders en Maikel van der Vleuten werd 4e achter Zweden, de Verenigde Staten en België. Frankrijk leek op weg naar de gouden medaille, maar na een dramatisch einde ging het mis.

De Fransen gingen aan kop bij de slotronde, maar bij de laatste amazone ging het helemaal mis. Vancouver de Lanlore van Pénélope Leprévost weigerde bij de 3e hindernis en deed dat vervolgens nog een keer. Daardoor werd Frankrijk geëlimineerd. Een barrage moest bepalen wie het goud zou pakken, dat werd Zweden.

Smolders geeft hoop

Houtzager begon namens TeamNL met zijn paard Dante. Alles ging goed tot de slotfase van het parcours. Dante raakte 2 balken en kwam buiten de tijd binnen, dus kreeg Nederland 9 strafpunten. Smolders en zijn paard Bingo du Parc hielden de hoop voor een medaille in leven na een foutloze ronde, maar Van der Vleuten met zijn paard Beauville Z. kreeg 8 strafpunten en daardoor eindigde Nederland buiten de medailles.