Nils van der Poel vergelijkt Olympische Spelen in China met die van nazi-Duitsland: ‘Verschrikkelijk’
i

Getty Images

Nils van der Poel vergelijkt Olympische Spelen in China met die van nazi-Duitsland: ‘Verschrikkelijk’

Sjors Tanis • 21:57, 16-02-2022 / Laatste Update: 20:16, 07-01-2024

Tijdens de Olympische Spelen in Beijing hield Nils van der Poel kritiek op gastland China (verstandig) voor zich. Maar nu de Zweedse schaatsheld weer terug is op eigen bodem, heeft hij felle kritiek op de keuze van het IOC voor China. "Ik vind het echt verschrikkelijk.’’

De 25-jarige Van der Poel, die veel te sterk was voor de Nederlandse schaatsers en goud won op de 5 en 10 kilometer, is in een interview met de Zweedse krant Sportbladet duidelijk. "Ik vind het buitengewoon onverantwoord om het evenement te geven aan een land dat de mensenrechten zo schaamteloos schendt als het Chinese regime doet.”

Vergelijking met nazi's

Van der Poel beet op zijn tong voor hij naar China ging. "Ik denk niet dat het bijzonder verstandig van mij is om kritiek te leveren op een regime van een land waarin ik verblijf", zegt de Zweed, die nog steeds op zijn hoede is omdat er nog landgenoten van hem op de Spelen actief zijn.

Toch durft hij het wel aan om in Sportbladet een vergelijking te maken met de door de nazi’s misbruikte Zomerspelen van 1936 in Berlijn. "De Olympische Spelen zijn een fantastisch sportevenement waar je de wereld verenigt en naties elkaar ontmoeten. Maar dat deed Hitler ook voordat hij Polen binnenviel en dat deed Rusland voordat het Oekraïne binnenviel.”

Tijdens de Spelen, zo bekende hij, had Van der Poel niet met andere atleten over politiek gesproken. De Zweed had zich in het olympisch dorp vooral vermaakt. "Het was erg leuk, de Chinese mensen die ik ontmoette waren absoluut geweldig.”