Noorse skiër droomt al van olympisch goud, maar neemt verkeerde afslag en kan medaille vergeten
i

Reuters

Noorse skiër droomt al van olympisch goud, maar neemt verkeerde afslag en kan medaille vergeten

Sjors Tanis • 13:40, 15-02-2022

Een persoonlijk drama voor een Noorse atleet op de Noordse combinatie. Jarl Magnus Riiber skiede in pole position om er met olympisch goud van door te gaan, maar nam toen een verkeerde afslag.

Door een coronabesmetting miste hij veel trainingsuren en wellicht ook een cruciaal stukje parkoerskennis.

2,5 kilometer aan verkeerde route

Riiber, als nummer 2 van de wereldranglijst 1 van de grote favorieten, testte na aankomst in China positief en moest daarom in isolatie. Sinds zaterdag kreeg hij steeds negatieve testresultaten terug, waardoor hij dinsdag alsnog op de startlijst stond voor het schansspringen. Op die grote schans ging alles voortvarend voor de 24-jarige Noor. Hij noteerde de beste afstand van het hele veld en begon met een voorsprong van 44 seconden op zijn eerste achtervolger aan de 10 kilometer langlaufen.

Ook hier leek geen vuiltje aan de lucht, totdat hij na 2,5 kilometer ineens besefte dat hij de verkeerde route aan het skiën was. Heel snel draaide hij zich om, maar een medaille zat er niet meer in. Doekje voor het bloeden was voor Riiber was misschien het feit dat de gouden medaille wel binnen de Noorse ploeg bleef. Jørgen Graabak was nipt eerder bij de aankomst dan landgenoot Jens Luraas Oftebro en de Japanner Akito Watabe.

Check hier de spannende finish van de Noordse combinatie op de Olympische Winterspelen: