Oekraïense sportminister twijfelt over Olympische Spelen na toelating van Russen
i

ProShots

Oekraïense sportminister twijfelt over Olympische Spelen na toelating van Russen

Joris Kaper • 13:28, 10-12-2023 / Laatste Update: 21:08, 07-01-2024

Oekraïne twijfelt of het nog moet meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat zegt de minister van Sport van het land, Matviy Bidnyi. Hij zegt dat naar aanleiding van het besluit van het IOC, dat een paar dagen geleden besloot om atleten uit Rusland en Belarus onder voorwaarden toe te laten op de Olympische Spelen van Parijs 2024.

Meedoen aan de Spelen is sowieso onmogelijk als het IOC zijn 'niet-constructieve standpunt' niet wijzigt, aldus de minister. Volgens Bidnyi is meedoen als het IOC 'de deelname van de handlangers van het bloedige (Russische) regime' tolereert onmogelijk.

'Geen overhaaste beslissingen'

"De beslissing om deel te nemen moet worden genomen op basis van wat het ons land oplevert, wat de reactie zal zijn en in hoeverre het ons dichter bij de overwinning brengt," zei Bidnyi, die daarmee natuurlijk verwijst naar de oorlog van Rusland met Oekraïne. "We moeten geen overhaaste beslissingen nemen. Het zal een afgewogen besluit zijn en we moeten die communiceren aan het publiek. We zullen de voors en tegens zeer zorgvuldig afwegen."

Verbannen uit de sport

Rusland en Belarus werden na het uitbreken van de oorlog lange tijd verbannen uit de meeste sportcompetities, maar het IOC besloot vrijdag dat individuele atleten welkom zijn op de Spelen. Zij moeten dan wel onder neutrale vlag uitkomen en onder een aantal voorwaarden. Teams uit beide landen mogen in ieder geval niet deelnemen. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba noemde het besluit eerder al 'beschamend'.