Olympische Spelen: 2 nieuwe medailles voor Nederland dankzij deze 4 roeiers
i

ANP

Olympische Spelen: 2 nieuwe medailles voor Nederland dankzij deze 4 roeiers

Robert Hüsken • 05:11, 28-07-2021

Melvin Twellaar en Stef Broenink hebben op de Olympische Spelen in Tokio de zilveren medaille behaald in de mannen dubbeltwee. Het Nederlandse duo roeide in de finale op de Sea Forest Waterway halverwege aan de leiding, maar moest het goud laten aan het duo uit Frankrijk. Het brons ging naar China.

In de finale waren de Franse roeiers Hugo Boucheron en Matthieu Androdias met een tijd van 6.00,33 minuten nipt sneller dan Twellaar en Broenink, die in 6.00,53 over de finish kwamen. De Fransen roeiden daarmee een nieuw olympisch record.

,,We zaten echt heel dichtbij. Wat was het, een metertje?”, aldus Melvin Twellaar bij de NOS. ,,Ik ben sowieso superblij, want we hebben het maximale eruit gehaald. Het is hoe dan ook een beetje dubbel, maar we zijn zeker tevreden.”

Brons voor De Jong en Schoenaard

Roos de Jong en Lisa Scheenaard hadden de Nederlandse roeiploeg iets daarvoor al de eerste medaille bezorgd. Het koppel veroverde brons in de vrouwen dubbeltwee. Roemenië was in de finale op de Sea Forest Waterway een klasse apart en won het goud. De Nederlandse vrouwen verloren het gevecht om zilver van de Nieuw-Zeelandse dubbeltwee.

De 27-jarige De Jong en de 32-jarige Scheenaard roeiden een sterk olympisch toernooi. Ze wonnen hun heat en halve finale en lieten zich niet van de wijs brengen door het plotselinge wegvallen van hoofdcoach coach Josy Verdonkschot van de vrouwenboten, die met een positieve coronatest in quarantaine moest.

Scheenaard en De Jong vormen al enkele jaren een succesvol duo in de dubbeltwee. Ze behaalden op de WK van 2019 brons en op de EK van 2020 zilver. De Jong ontwierp het patroon van golven op de roeipakjes van de Oranje-equipe. Ze baseerde zich op tekeningen van de Japanse kunstenaar Mori Yusan. De Japanse golven staan voor kracht en veel geluk.