Olympische Spelen in 2026: vanwege te hoge kosten mogelijk in meerdere landen
i

AP

Olympische Spelen in 2026: vanwege te hoge kosten mogelijk in meerdere landen

Robert Hüsken • 12:26, 16-10-2023 / Laatste Update: 00:31, 06-01-2024

Bobslee, skeleton en rodelen vinden bij de Olympische Winterspelen van 2026 niet in Cortina d’Ampezzo plaats, maar buiten Italië. Die verplaatsing is nodig omdat het niet is gelukt een nieuw ijskanaal te bouwen in Cortina. De kosten blijken te hoog.

Het Oostenrijkse Innsbruck of het Zwitserse St. Moritz zijn in beeld om de sleesporten in Italië over te nemen bij de 25ste editie van de Winterspelen, die plaatsvinden tussen 6 en 23 februari 2026. Het zou een uniek uitstapje zijn: nog nooit vonden olympische onderdelen in 2 landen plaats.

80 miljoen

Voorzitter Giovanni Malago van het Italiaans olympisch comité was aanwezig op de 141ste sessie van het Internationaal Olympisch Comité in de Indiase stad Mumbai om het nieuws te melden. Hij zei dat de Italiaanse regering opdracht heeft gegeven naar een andere locatie uit te kijken voor bobslee, skeleton en rodelen omdat de geschatte kosten voor de bouw van een nieuwe baan in Cortina zijn verdubbeld naar 80 miljoen euro.

Het IOC is akkoord met de wijziging van locatie. Het is beleid dat nieuwe accommodaties ook na de Spelen een functie behouden en dat was in het geval van Cortina hoogst onduidelijk. Met de verhuizing naar Oostenrijk of Zwitserland worden de Winterspelen van 2026 een logistieke puzzel te worden. Zo liggen enkele ‘sneeuwlocaties’ - Livigno (freestyle), Bormio (alpine-skiën) en Val di Fiemme (langlaufen)) minimaal 5 uur rijden uit elkaar.