Organisatie Olympische Spelen 2024 Parijs: alcohol alleen verkrijgbaar voor VIPS

Trevor Wagener • 10:43, 28-06-2023 / Laatste Update: 21:21, 11-12-2023

Toeschouwers bij de komende Olympische Spelen van 2024 in de Franse hoofdstad Parijs zullen dit zonder lekker biertje of wijntje moeten doen, tenzij zij zogeheten VIP's zijn. Het zal bij de zomerspelen van volgend jaar verboden zijn om alcohol te drinken bij wedstrijden.

Dit bevestigde een woordvoerder van het olympisch comité dinsdag aan USA Today Sports. Volgens dat medium komt de ban van een in 1991 ingevoerde wet omtrent alcohol. De Franse wetgeving verbiedt namelijk de verkoop én distributie van alcohol 'in stadions, zalen voor lichamelijke opvoeding en gymnasiums' en andere sportomgevingen.

Geen alcoholverkoop bij Olympische Spelen 2024 in Parijs

Wél zijn er uitzonderingen op de regel voor 'andere ruimtes' als VIP-plekken. Hier mag men wel gewoon een aperitief met promille erin nuttigen. "Voor de Spelen van 2024 wil Parijs geen uitzondering op de regel maken", aldus een woordvoerder. "Een uitzondering als deze zou te veel werk en veranderingen teweeg brengen voor een evenement als de Spelen."

Het model van volgend jaar zomer lijkt op dat van het WK voetbal in Qatar van 2022. Vorig jaar konden voetbalfans in de oliestaat ook geen alcohol bestellen. In Qatar hadden de VIP's daarentegen wel geluk.

Bij de Zomerspelen van Tokio in 2021 werd géén alcohol verkocht, maar daar waren vanwege de coronapandemie dan ook geen toeschouwers bij aanwezig. Bijzonder is dat bij de Zomerspelen in Rio de Janeiro (2016) en Londen (2012) alcohol wél werd verkocht.

Lees ook: 'Verrassende' inval in hoofdkantoor organisatiecomité Olympische Spelen Parijs