Paralympisch comité maakt u-bocht: (Wit-)Russen toch niet welkom op Winterspelen
i

Getty Images

Paralympisch comité maakt u-bocht: (Wit-)Russen toch niet welkom op Winterspelen

Bart van der Wijst • 09:32, 03-03-2022 / Laatste Update: 08:16, 12-12-2023

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft toch besloten dat Russische en Belarussische sporters niet welkom zijn op de Winterspelen in Beijing. Daarmee maakt de organisatie een flinke u-bocht, want woensdag brachten ze nog een statement naar buiten dat ze wél mee mochten doen onder een neutrale vlag.

De keuze om wel (Wit-)Russische paralympiërs toe te laten schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat vanwege de oorlog tussen (Wit-)Rusland en Oekraïne. Onder meer de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF vond het geen verstandig idee als sporters uit die landen meededen aan de Winterparalympics. Ook dreigden veel landen af te haken als er (Wit-)Russische sporters welkom waren.

"Ik vind het echt heel jammer dat het IPC de kans niet heeft gegrepen om samen een blok te vormen met het IOC om vanuit de internationale sport een statement te maken dat hier echt een grens is bereikt en dat we op die manier voor de sporters gaan staan", sprak Esther Vergeer, chef de mission, tegenover de NOS.

Statement IOC

Het Internationaal Olympisch Comité, de grotere broer van het IPC, riep eerder op om sporters uit Rusland en Belarus te weigeren. Veel (inter)nationale sportbonden gaven gehoor aan die oproep. Het IPC in eerste instantie niet, maar een dag later gaan ook zij overstag. Hierdoor keren de 72 deelnemers alsnog huiswaarts.

De Paralympics beginnen vrijdag 4 maart officieel.