Persconferentie Van den Hoogenband en Hendriks: 'Doen alles voor een goed welzijn'

Trevor Wagener • 10:15, 27-07-2021 / Laatste Update: 01:04, 05-01-2024

Chef de mission Pieter van den Hoogenband en technisch directeur van het NOC*NSF Maurits Hendriks gingen dinsdagochtend bij een persconferentie in op de prestaties van TeamNL bij de Olympische Spelen in Tokio. Ook gingen de mannen in op de coronasituatie binnen het team en het organiserende land.

"Sport is vallen en opstaan", zei Van den Hoogenband. De oud-zwemmer en olympisch kampioen gooide een hoop clichés eruit. "Alle sporters hier doen hun best om hun potentie om te zetten in prestatie." En de prestaties van TeamNL dan? "Het gaat niet goed, maar ook niet slecht", zei hij over de medailleoogst.

Omstandigheden

Hendriks ging in op de stafleden en atleten die door hun besmetting al enkele dagen 'vastzitten' in het coronahotel. "Laten we niet vergeten onder welke omstandigheden zij zitten." Ook benadrukte Hendriks dat de buitenwacht de context van de sporters én de organisatie goed moet aanschouwen.

"Er zijn hier PlasmaMade filters aanwezig", doelde hij op alle voorzorgsmaatregelen. "We wilden de sporters zo veel mogelijk alleen op de kamer hebben. Om de 2 meter is er handontsmetting, er zijn testen geweest, we zijn streng in het navolgen van alle maatregelen."

Striktere regels binnen TeamNL

De nieuwe besmettingen zorgden voor nieuwe maatregelen. "De lounges die we hebben ingericht, zijn gesloten", vervolgde Van den Hoogenband. "Je kan daar nu alleen koffie en thee halen, niet meer zitten. Ook de gyms zijn open op afspraak. Ook raden we aan de trap te gebruiken en niet de lift."

Ook zijn de kantoren afgesloten. "Die zijn alleen voor leden van het NOC*NSF", ging Van den Hoogenband verder. "De sporters vonden het niet leuk, maar snapten het wel. Ruimtes voor andere doeleinden zijn nu anders. De atleten passen zich aan. Eyes on the prize."

Slechte situatie

Tot slot ging Hendriks in op de atleten die in hun hotels vastzitten. "Kwalijk. Er zijn problemen met het eten en de ruimtes zijn klein. We zijn ongelukkig met deze omstandigheden. Dan druk ik me nog rustig uit. We hebben maandenlang gevraagd om duidelijke info over quarantaine protocollen. Achteraf vaststellen hoe dat nu is geregeld, is onacceptabel."

Ze wilden er graag van tevoren iets aan doen. "We hebben dagen gewacht op antwoorden en niet gehad. De zorg voor de welzijn van deze mensen moet worden aangekaart. Voor hen die op hun kamer zitten, worden trainingspullen en spelletjes gerealiseerd. Het blijft geen pretje."