Rus verklaart waarom hij middelvingers opstak: 'Spijt me als ik iemand heb beledigd'
i

AP

Rus verklaart waarom hij middelvingers opstak: 'Spijt me als ik iemand heb beledigd'

Bart van der Wijst • 17:41, 15-02-2022 / Laatste Update: 03:42, 08-01-2024

Daniil Aldoshkin was ineens wereldnieuws nadat-ie zijn middelvingers opstak na de Russische zege in de halve finale van de ploegenachtervolging tegen de Verenigde Staten. Het werd het onderwerp van gesprek in Beijing en dus vond Aldoshkin het noodzakelijk om met een verklaring te komen.

"Ik stak mijn handen in de lucht", verklaarde Aldoshkin. Opvallend, want op de beelden is toch echt te zien dat hij zijn middelvingers opsteekt. "Dit is mijn 1e medaille op mijn 1e Olympische Spelen. Ik bedoelde er niets mee. Het spijt me als ik iemand heb beledigd."

Steun uit (on)verwachte hoek

Aldoshkin kreeg steun van zijn teamgenootje Ruslan Zakharov. "In het schaatsen vechten we tegen een tijd, niet tegen een tegenstander. De actie was pure emotie", vertelde Zakharov. Ook Hallgeir Engebraten, die goud won met Noorwegen op de ploegenachtervolging, kon zich vinden in de verklaring van Aldoshkin.

Reactie uit Rusland

"Vandaag is een zeer emotionele dag voor ons team", sprak Alexei Kravtsov, baas van de Russische schaatsunie, over het incident. "Daniil debuteert op de Spelen en in de halve finale rijdt hij dan een olympisch record. Dit was pure ontlading", aldus de preses.

"We hebben het er met hem over gehad, hij heeft een statement gemaakt op de persconferentie. Emoties namen na de finish de overhand, zonder dat daar bijbedoelingen bij zaten. Het spijt ons als er mensen zijn die dit anders zagen en hier aanstoot aan namen. Namens de Russische schaatsunie bied ik daarvoor onze officiële verontschuldigingen voor aan."