Russen en Belarussen onder voorwaarden welkom op Paralympics: 'Geld boven levens'
i

Getty Images

Russen en Belarussen onder voorwaarden welkom op Paralympics: 'Geld boven levens'

Bart van der Wijst • 15:01, 02-03-2022 / Laatste Update: 23:54, 08-01-2024

Het Internationaal Paralympics Comité (IPC) heeft besloten dat paralympiërs uit Rusland en Belarus gewoon welkom zijn in Peking. Dat maakte het IPC woensdag bekend. De Russische en Belarussische sporters zijn welkom onder enkele voorwaarden.

Ze doen mee onder de neutrale vlag en de landen zijn niet terug te vinden op de medaillespiegel. De keuze van het IPC om de sporters ondanks de situatie in Oekraïne toe te laten kan niet op heel veel steun rekenen.

Klachten

Nadat de organisatie van de Paralympics een tweetje met het nieuws de wereld in slingerde, regent het klachten. 'Dit is niet voldoende!', reageert iemand. Of 'Ik ga nooit, maar dan ook nooit meer naar de Paralympics of Olympische Spelen kijken. Het is een hebberige club. Geld boven levens... Het IPC heeft geen fatsoen', schrijft een ander.

Het IPC luistert dus niet naar de grotere broer, het IOC stelde dat alle Russische en Belarussische sporters geweerd moeten worden. "Bij de beslissing over de te nemen maatregelen heeft het bestuur zich laten leiden door de kernbeginselen van het IPC, waaronder het streven naar politieke neutraliteit en onpartijdigheid, en een onwankelbaar geloof in de kracht van sport om veranderingen teweeg te brengen", reageerde het IPC.