Russisch Olympisch comité geschorst: sporters maken neutral wel kans op Olympische Spelen
i

Pro Shots

Russisch Olympisch comité geschorst: sporters maken neutral wel kans op Olympische Spelen

Yvo van Dorst • 18:03, 12-10-2023 / Laatste Update: 19:02, 04-01-2024

De commissie van de Olympische Spelen mag voor de spelen van 2024 in Parijs beslissen of Russische sporters onder een neutrale vlag mogen meedoen. Het Russische Olympische comité is wel geschorst tot de oorlog met Oekraïne stopt, omdat de bond regio's uit Oekraïne opnam als leden van hun comité.

Russische sporters mogen dus niet per definitie allemaal weer meedoen aan de Spelen. Het IOC heeft alleen de mogelijkheid om individuele sporters wel te laten deelnemen. Tot voor kort was er nog niets bekend over het lot van Russische sporters voor de Olympische Spelen in 2024 en 2026 in Milaan en Cortina. Het comité uit Rusland krijgt door de schorsing in ieder geval geen subsidie meer en heeft ook niet meer de rechten van een officieel Olympische comité.

Voetbalteams

Ook de FIFA nam al beslissingen in het voordeel van Russische sporters. De voetbalbond besloot onlangs om jeugdteams uit het land in oorlog weer mee te laten doen aan internationale jeugdtoernooien. Seniorenteams mogen nog niet mee doen aan toernooien als de Champions League of een WK.