Sarina Wiegman over Oranje Leeuwinnen: 'Beter en verder dan toen we finale WK haalden'
i

Getty Images

Sarina Wiegman over Oranje Leeuwinnen: 'Beter en verder dan toen we finale WK haalden'

Eimert Pruis • 12:39, 19-07-2021 / Laatste Update: 01:13, 06-01-2024

Bondscoach Sarina Wiegman heeft hele hoge verwachten van de Oranje Leeuwinnen op de Olympische Spelen in Tokio. Volgens de bondscoach die na de Spelen afscheid neemt is Oranje zelfs verder dan in 2019 toen ze de WK-finale haalden. "We zijn in mijn ogen zeker verder en beter dan in 2019", stelt de coach in Voetbal International.

Volgens Wiegman kunnen de Nederlandse voetbalvrouwen tegenwoordig veel beter variëren. De ploeg speelt in een andere speelstijl dan vroeger. "Het is een stuk dynamischer dan in 2019. Ik weet niet hoe je ons systeem zou moeten noemen. Het is natuurlijk maar net op welk moment je de foto maakt. Het blijft wel 4-3-3."

De rol van Jill Roord is belangrijk in de nieuwe speelwijze. "Met Jill voegen we meer toe aan het spel, tactisch kunnen we keuzes maken. Dat is fijn en het betekent dat je meer kanten op kunt. Jill is geen buitenspeler en dat heeft consequenties, want je wilt ook diepgang hebben. Dat vraagt om meer afstemming onderling. Maar Lieke Martens is ook niet echt een pure buitenspeelster. Ik wil veel wisselingen van positie zien. Ook zonder buitenspeelsters kunnen we veel diepgang maken."