Sportbonden willen Russen onder neutrale vlag op Olympische Spelen van Parijs
i

AFP

Sportbonden willen Russen onder neutrale vlag op Olympische Spelen van Parijs

Jeroen Rooseboom • 19:51, 05-12-2023

Vertegenwoordigers van internationale sportbonden, de nationale olympische comités en de atletencommissie van het IOC hebben een oproep gedaan om Russische en Belarussische atleten 'zo snel mogelijk' onder een neutrale vlag toe te laten tot de Olympische Spelen in Parijs in 2024.

Dat staat in een persbericht dat is uitgegeven na de 12e Olympische Top, schrijft het Algemeen Dagblad. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft tot dusverre geen duidelijkheid gegeven. Sinds maart klinkt vanuit het hoofdkantoor in Lausanne de boodschap dat dit 'op het juiste moment' zal gebeuren.

Strikte voorwaarden

IOC-voorzitter Thomas Bach benadrukte nogmaals dat atleten uit Rusland en Belarus in het geval van een positief besluit alleen onder strikte voorwaarden mogen deelnemen: het zou enkel gaan om individuele atleten, onder neutrale vlag en aangetoond zonder banden met het leger of veiligheidsorganisaties. Teams zijn niet toegestaan.

Sporters uit Rusland, dat in februari 2022 Oekraïne binnenviel, en bondgenoot Belarus waren lang niet welkom op internationale toernooien, maar voor individuele sporters worden er al langer uitzonderingen gemaakt in diverse sporten. Het IOC stimuleerde ook atleten uit beide landen onder voorwaarden toe te laten, zodat zij aan kwalificatie-eisen voor de Spelen kunnen voldoen. Een aantal sportbonden ging daarin mee.