Suzanne Schulting huilt tranen van geluk: 'Van kutdag naar niet normaal mooi, ik geloof het nog niet'
i

ANP

Suzanne Schulting huilt tranen van geluk: 'Van kutdag naar niet normaal mooi, ik geloof het nog niet'

Eimert Pruis • 15:43, 11-02-2022 / Laatste Update: 13:48, 08-01-2024

Suzanne Schulting huilde het uit bij de NOS na afloop van haar gouden race. De shorttrackkoningin liet de tranen lopen van geluk, maar ook van verdriet. "Het was een kutdag voor de mannen en nu is het niet normaal mooi voor mij en mijn teamgenootje. Ik geloof het allemaal nog steeds niet."

Als shorttracker je olympische titel met succes verdedigen is uniek. Dat beseft Schulting ook. "Ik weet al 4 jaar dat ik hier mijn titel moet verdedigen. Dat brengt ontzettend veel druk met zich mee. Dat wil ik ook en ik wil ook goud pakken, maar het is allemaal niet zo vanzelfsprekend. Je pakt niet even 2 keer op rij goud. Dat het mij toch in deze sport gelukt is. Tja, dat geloof ik nog steeds niet helemaal."

'Niet normaal zo zenuwachtig'

De spanning van de hele dag komt los bij de queen of shorttrack. "Ik was niet normaal zo zenuwachtig. Ik voelde dat ik goede benen had, maar dan moet je het ook nog even doen. Dat ik dan eerder nog een wereldrecord rijd. Geweldig, maar dan moet je het ook nog wel afmaken in de finale. Ik bleef in mezelf geloven ondanks alle inhaalmanoeuvres die je ziet. Je bent bang dat ze je nog inhalen in de finale. Ik bleef gewoon bij mezelf en focuste mij op mijn taak. Dat is het ding geweest vandaag. Ik ben zo blij dat het is gelukt."

Schulting was ook heel blij met het brons voor haar Belgische ploegmaatje Hanne Desmet. "We hebben samen zoveel meegemaakt. Zonder mijn team had ik het ook absoluut niet gekund."

'Verschrikkelijk, ik mis mijn ouders zo erg'

Uiteindelijk komt ze nog terug op de dramadag voor de mannen, die op de 5.000 meter relay de finale miste. "Dat is zo verschrikkelijk. De dag begon zo kut. Deze sport kan zo verschrikkelijk zijn, maar ook zo mooi."

En het alle kutste voor Schulting. "Dat mijn ouders niet op de tribunes kunnen zitten. Zoveel Olympische Spelen ga ik niet meemaken en dat ze er dan niet bij zijn, dat vind ik heel moeilijk. Mama, papa, ik hou heel erg veel van jullie en ik mis jullie heel erg. Ik heb zin in de komende 2 afstanden en heel veel zin om thuis te komen", aldus een heftig geëmotioneerde Schulting.