Zeilsters Bouwmeester en Jonker hebben wind in de rug met 'leipe hagel' op tweede WK-dag
i

Getty Images

Zeilsters Bouwmeester en Jonker hebben wind in de rug met 'leipe hagel' op tweede WK-dag

Eimert Pruis • 09:02, 07-01-2024 / Laatste Update: 12:08, 15-01-2024

De Nederlandse zeilsters Marit Bouwmeester en Maxime Jonker zijn op de 2e dag van het WK in de olympische Ilca 6-klasse geklommen in het klassement. Jonker scoorde voor de kust van Mar del Plata in Argentinië een 2e plaats in 1 van de 3 races en Bouwmeester een 3e plek.

Jonker is in de gezamenlijke tussenstand - de zeilsters zijn verdeeld over 2 groepen - gestegen naar de 7e plaats, Bouwmeester staat nu 12e. De Deense Anne-Marie Rindon voert na 4 races de vloot van meer dan 100 deelnemers aan.

Zeilsters strijden voor Spelen

De Nederlandse zeilsters strijden op het WK ook voor olympische deelname. Slechts 1 zeilster mag Nederland komende zomer tijdens de Spelen in Parijs vertegenwoordigen in de Ilca 6-klasse, voorheen de Laser Radial. Bouwmeester nam deel aan de laatste 3 Spelen en won achtereenvolgens zilver in Londen, goud in Rio de Janeiro en brons in Tokio. Op basis van eerdere resultaten lijkt Jonker haar grootste concurrente.

'Lijpe regen en hagel'

"Het onweert hier heel hard. Echt lijp met regen en hagel," vertelt Jonker aan persbureau ANP. "Het was best lastig met de wind vandaag, die steeds minder werd gedurende de dag. Al met al ben ik blij met het proces, zeker na de lastige dag van gisteren."

'Blijven vechten in andere omstandigheden'

Ook Bouwmeester hield een goed gevoel over. "Het ging een stuk beter dan een dag eerder. Ik was wat stabieler. De omstandigheden waren gisteren ook niet gelijk. De meiden in de andere groep hadden de meest fantastische zeilomstandigheden en zetten allemaal stabiele resultaten neer. Het enige wat je kan doen is gewoon blijven vechten en het elke dag een beetje beter doen."

Andere Nederlanders

Mirthe Akkerman neemt in de tussenstand de 25e plaats in en Roos Wind (ja, zo heet ze echt) de 36e.