Deze sportschool is het zat en gaat gewoon open: ‘Ik moet ingrijpen’

23 februari 2021

Stockfoto ANP

Veel ondernemers zijn de coronamaatregelen spuugzat. Zo zat dat ze zelfs open gaan. Uit protest tegen de lockdown, maar ook om zichzelf én Nederlanders te redden. Een voorbeeld is sportschoolhouder Jeroen van der Wal, die met zijn West Coast Gym in Monster. Hij gaat op 3 maart 'gewoon' open en roept andere sportschoolhouders hetzelfde te doen.


"Het balletje is inmiddels gaan rollen, maar spannend was het zeker. Hoe zou iedereen reageren? Ik wil niet overkomen als iemand die schijt heeft aan de maatregelen of geen respect voor zijn medemens. Dat laatste heb ik namelijk juist wel.”

'Ik moet ingrijpen'
Maar bij Van der Wal is de maat nu vol. "Niet om tegen het zere been aan te schoppen of om niet meer te luisteren. Nee”, klinkt het stellig. "De deuren gaan open - overigens op een heel verantwoorde manier - omdat de algehele volksgezondheid achteruit gaat. Ik moet ingrijpen.”

'Niet alleen voor een bicepje'
Van der Wal heeft een klinkklare uitleg. "Sportscholen zijn niet alleen de plek waar je een bicepje oppompt. Sportscholen zijn tegenwoordig het verlengde van de zorg. Hier komen talloze Nederlanders die vanuit medisch perspectief moeten sporten. Long- en hartpatiënten, mensen met diabetes of overgewicht, mensen die voor een operatie spierkracht moeten opbouwen. Zij gaan niet even buiten een squatje doen. Zij hebben écht die sportschool en begeleiding nodig."

Versoepelingen
Overigens lijkt het er niet op dat het op een legale manier gaat gebeuren. De regering gaat dinsdagavond in een persconferentie weliswaar wat versoepelingen aankondigen voor jongeren tot 27 jaar, maar sportscholen blijven nog altijd dicht.