Amerikaans bikini-model wint met Cambridge The Boat Race, in het mannenteam
Savannah Adamo © Instagram

Amerikaans bikini-model wint met Cambridge The Boat Race, in het mannenteam

18:02, 30-03-2024 / Laatste Update: 18:08, 30-03-2024

De Londense wateren waren zaterdag 30 maart weer het decor voor The Boat Race, een prestigieus roei-evenement. Twee universiteiten, Oxford en Cambridge, namen het tegen elkaar op in een race over de rivier de Thames. Cambridge won bij zowel de mannen als vrouwen. De universiteit werd onder anderen vertegenwoordigd door Savannah Adamo, bikini-model en Instagram-influencer.

De 24-jarige Adamo is van Amerikaanse komaf, maar studeerde af op Cambridge. Ze is onderdeel van het mannenteam van de Britse universiteit. Hoe werkt dat? Adamo is kandidaat voor de rol van de coxswain, wat betekent dat ze niet zelf hoeft te roeien. Ze is de enige op de boot die vooruit kijkt en is verantwoordelijk voor het sturen van de boot en het geven van commando’s. Tijdens haar tijd op de Universiteit van Californië in Berkeley heeft ze zelf ook geroeid.

Savannah Adamo in Camebridge-kleuren © The Boat Race

The Boat Race

The Boat Race is een van de bekendste amateursportwedstrijden ter wereld. Daarbij is het ook een van de oudste. De roeiwedstrijd werd voor het eerst gehouden in 1829, sinds 1927 is er ook een gelijknamige editie voor vrouwen. Sinds 2015 wordt deze de dezelfde dag en op hetzelfde parcours gehouden.

Cambridge gaat tot nu toe aan kop. Bij de mannen won de prestigieuze universiteit 87 keer, tegen 81 keer voor Oxford. Bij de vrouwen staat het 48-30 voor de school van Savannah Adamo. De vrouwen hebben inmiddels al zeven keer op rij gewonnen. Makkelijk ging het niet ditmaal bij de vrouwen. Halverwege de race raakten de boten elkaar. Cambridge herstelde daar beter van dan Oxford. Die universiteit protesteerde nog bij de scheidsrechter, maar die wees het protest af.

Jelmer Bennema

Bij de verliezende uni deed een 23-jarige Nederlander mee: Jelmer Bennema.