Bibian Mentel (48) overleden na strijd tegen kanker
i

ANP

Bibian Mentel (48) overleden na strijd tegen kanker

admin • 23:04, 29-03-2021 / Laatste Update: 18:49, 04-01-2024

Bibian Mentel is vandaag op 48-jarige leeftijd overleden na een lange strijd tegen kanker. De paralympisch kampioen snowboarden kreeg 21 jaar geleden voor het eerst een kankerdiagnose, waarna de ziekte 15 keer terugkeerde.

Wie was Bibian Mentel?

Mentel was een Nederlands snowboardster die in de jaren '90 meedeed aan enkele wereldbekerwedstrijden. Toen ze in december 1999 viel en röntgenfoto's moest laten maken, werd duidelijk dat er een tumor op haar scheenbeen zat. Deze werd verwijderd, kwam terug en om uitzaaiingen te voorkomen, werd besloten het been te amputeren. In het vervolg van haar leven kwam de ziekte echter meerdere keren terug, onder meer in haar longen en hersenen.

Toch zat Mentel niet bij de pakken neer. Zo kwalificeerde ze zich voor de Paralympische Winterspelen van 2014 en 2018. Ook was ze actief op verschillende EK's en WK's. Daarnaast richtte ze de Mentelity Foundation op, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen.

Wat waren haar topprestaties?

Op de Paralympische Winterspelen van Sotchi (2014) haalde Mentel goud op de snowboardcross. 4 jaar later deed ze hetzelfde in Pyeongchang, maar in Zuid-Korea pakte ze ook nog eens goud op het onderdeel banked slalom. Op deze 2 onderdelen werd Mentel ook wereldkampioen in 2015 en 2017.

Waarom heeft iedereen zo'n zwak voor haar?

Naast het snowboarden was Mentel een graag geziene gast aan talkshowtafels. Met haar inspirerende levensverhaal wist ze vaak veel mensen te raken. Ook bleef ze altijd positief. "Mij zul je niet horen klagen, want klagen heeft nog nooit iets opgelost", schreef ze bijvoorbeeld toen ze wist dat ze zou komen te overlijden.

Daarnaast is Mentel de oprichtster van de Mentelity Foundation. Dat is een organisatie die zich inzet om kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten te krijgen. Onlangs opende Mentel ook nog een Cruyff Court in Utrecht.

Mentel laat man Edwin, zoon Julian en stiefdochters Annabella en Laila na.