Geen Olympische Spelen en Tour de France bij de NOS? 'Laat dat commerciële zenders maar uitzenden'
Jan Slagter © Getty Images

Geen Olympische Spelen en Tour de France bij de NOS? 'Laat dat commerciële zenders maar uitzenden'

13:03, 11-04-2024 / Laatste Update: 13:41, 11-04-2024

Als het aan Jan Slagter ligt, zendt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de komende jaren veel minder sportwedstrijden uit. De publieke omroep moet waarschijnlijk fors bezuinigen en de directeur van Omroep Max wil dat geld vooral op sport besparen.

Schaatswedstrijden, de Tour de France en de Olympische Spelen: volgens Slagter kan dat prima ergens anders worden uitgezonden. "EK, WK voetbal en de Eredivisie: die horen bij de publieke omroep, maar dat is het wel een beetje", zo vertelt Slagter tegen Algemeen Dagblad. "Laat de rest maar door commerciële zenders worden uitgezonden, dan bespaar je miljoenen."

Waarom dreigen er bezuinigingen?

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de NPO. In Hilversum vrezen ze voor zware bezuinigingen. Van het budget van één miljard euro per jaar wordt misschien wel de helft afgesnoept. Dan moeten politieke partijen PVV, VVD, BBB en NSC het de komende tijd wel eens worden en een coalitie vormen.

De PVV is nooit groot fan van de publieke omroep geweest. Geert Wilders gaf onlangs nog aan de NPO te willen opheffen. De andere drie partijen willen dat niet, maar bijvoorbeeld de VVD wil wel 400 miljoen euro bezuinigen.

Dat zou dan weer betekenen dat veel programma's en banen geschrapt worden en de NOS mogelijk niet alle uitzendrechten van de live sportwedstrijden meer kan betalen. Zo heeft de NOS voor bijvoorbeeld de Olympische Spelen tot en met 2032 de rechten en wordt ook tot en met in elk geval 2025 de Tour de France uitgezonden. Ook wordt vaak wedstrijden in 'kleine' sporten zoals handbal, volleybal en motorcross uitgezonden.

Afscheid van Champions League

De publieke omroep kreeg al vaker te maken met bezuinigingen. Sinds het seizoen 2014/2015 is de Champions League daarom ook niet meer op een van de publieke televisiezenders te zien. Uit een analyse van RTL Nieuws bleek dat de NOS tussen 2017 en 2022 in totaal 611 miljoen euro uitgaf aan het uitzenden van sportwedstrijden. Volgens Jan Slagter kan daar dus een flinke smak vanaf.